Reacția lui Iastrebciak: "Scandal diplomatic" există doar în imaginaţia unor reprezentanți ai R. Moldova

sâmbătă, 11 iunie 2011

Reacția lui Iastrebciak:
Foto: president-pmr.gov.org

În mass-media din Republica Moldova activ se discută informația cu privire la scandalul diplomatic, care a avut loc în timpul recepţiei la Ambasada Federației Ruse la Chişinău cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. 

Astăzi în mass-media din stânga Nistrului a fost publicată reacția așa zisului ministru de Externe al RMN, Vladimir Iastrebciak.

"În primul rând, consider că aşa-numitul "incident" sau "scandal" există doar în imaginaţia unor reprezentanți ai Republicii Moldova. Aceștia încearcă să atragă atenţia în mod artificial asupra acestui subiect. Nimic extraordinar, nimic nou la recepția în cauză nu s-a întâmplat. Ieri, Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, mi-a oferit cuvântul, aşa cum s-a mai întâmplat de nenumărate ori la recepţii organizate de Ambasada Rusiei", a declarat Vladimir Iastrebciak.


Potrivit acestuia, "un asemenea gest este o practică obișnuită: de a oferi reprezentantului părții transnistrene posibilitatea de a felicita pe colegii ruşi cu ocazia diferitor sărbători. Aşa a fost la a 65-a aniversare a Victoriei, așa a fost și la recepţia cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei din anul trecut. E greu de spus ce a provocat ieri o astfel de reacţie, comparabilă cu o isterie. Pot doar să presupun că acest lucru se leagă cu consultările planificate pe 21 iunie care vor avea loc la Moscova".

"Recepţia a avut loc la Ambasada Federaţiei Ruse, iar în conformitate cu normele internaţionale, Ambasada se află pe teritoriul Federației Ruse", a mai spus așa zisul ministrul de Externe.

"Dacă pornim de la abordările ruse, Transnistria este recunoscută o parte egală în negocieri, deci eu sunt recunoscut pe deplin șeful ministerului care gestionează treburile externe ale Transnistriei", consideră Iastrebciak.

UNIMEDIA amintește că ieri seara Ambasada Federației Ruse la Chișinău a organizat o recepție cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei, care va avea loc la 12 iunie. La eveniment au fost invitați reprezentanții diplomației moldovenești, dar și ambasadorii UE.La un moment dat, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, i-a oferit cuvântul lui Vladimir Iastrebciak, prezentându-l oficial drept șef al diplomației autoproclamatei republici nistrene

În acel moment, reprezentanții corpului diplomatic moldovenesc, diplomații americani și europeni, au părăsit recepția în semn de protest.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: