(foto) Topul hotelurilor-închisoare din lume

vineri, 10 iunie 2011

(foto) Topul hotelurilor-închisoare din lume
Foto: forbes.ro

Pe când criza financiară era în toi, în aprilie 2009, bancherul austriac Julius Meinl al V-lea, acuzat de fraudă, plătea nu mai puţin de 100 de milioane de euro pentru a fi eliberat pe durata procesului. Austriacul era dispus să-şi dea toată averea pentru a scăpa, fie şi temporar, de costumul vărgat şi de farfuria de tablă. Unii însă sunt dispuși să plătească  pentru a respira aerul de celulă sau pentru a mesteca o bucată de pâine cu gust îndoielnic.


Malmaison Hotel - Oxford, Anglia

Cea mai veche închisoare din Marea Britanie a fost transformată de către lanţul hotelier Malmaison într-un hotel boutique de înaltă clasă. Arhitecţii au păstrat stilul de penitenciar, însă vesela din tablă stă pe mese de cristal, celulele sunt dotate cu jacuzzi, iar gratiile se asortează cu perdelele din catifea scumpă. În plus, în loc de gardieni, ai parte de o echipă de concierge de top care stă la dispoziţia ta zi şi noapte.



Four Seasons - Istanbul, Turcia

Fosta închisoare Sultanahmet a fost, până în 1969, locul de detenţie al scriitorilor, jurnaliştilor şi al intelectualilor dizidenţi din Turcia. Situată la câţiva paşi de celebra Moschee Albastră şi de Palatul Topkapi, clădirea unde a fost închis, printre alţii, şi faimosul poet turc Nazim Hikmet, a devenit în 1996 hotel de cinci stele. Deşi celebrul lanţ hotelier Four Seasons a refuzat să folosească trecutul ca instrument de marketing, ba chiar a încercat să-l treacă sub tăcere, poveştile despre foştii locatari ai celebrei închisori fac în continuare deliciul turiştilor curioşi.



Jail Hotel Lowengraben - Lucerna, Elveţia

Micul hotel elveţian Lowengraben s-a deschis în 1998, anul în care s-a dezafectat închisoarea cu acelaşi nume. Toate camerele au gratii la ferestre, uşile sunt prevăzute cu o deschizătură specială prin care să se strecoare tava cu mâncare, iar barul hotelului se numeşte, simbolic, Alcatraz.



Karosta Prison- Liepaja, Letonia

Karosta, singurul penitenciar interactiv din lume, a fost cândva o închisoare pentru militarii din marina letonă. În anii '70, a trecut în gestiunea KGB, iar teroarea epocii totalitariste continuă să-i inspire pe oamenii de afaceri din mica ţară baltică. Proprietarii ,,închisorii interactive" atrag turiştii occidentali dornici de o atmosferă ca în ,,vremurile bune ale URSS". Pentru mai puţin de 15 euro, poţi să dormi pe un pat de închisoare veritabil şi să fii bătut sau abuzat verbal de către gardieni care vorbesc limba rusă. Filosofia de business a penitenciarului este simplă şi cuprinzătoare: ,,Neprietenos, neîncălzit, de nesuportat!''.



Best Western Katajanokka - Helsinki, Finlanda

Fostul penitenciar finlandez a fost transformat, în 2007, în hotel de patru stele, după o investiţie de 20 de milioane de dolari.



Sursa: forbes.ro


0 Comments: