Ministerul Economiei: Moldova trece la noul model de creştere economică

miercuri, 8 iunie 2011

Ministerul Economiei: Moldova trece la noul model de creştere economică
Foto: karadeniz-press.ro

Ministerul Economiei estimează că economia RM a crescut în trim.I 2011 cu circa 7-8%. "Aceasta demonstrează că noua paradigmă economică declarată de noi ca obiectiv strategic începe să dea primele semne de realizare, dar mai important este faptul că ţara noastră a depăşit faza critică de recuperare după criza globală”, a declarat ministrul Economiei Valeriu Lazăr, în cadrul unei mese rotunde unde au fost făcute publice rezultatele economice pentru începutul anului curent, precum şi previziunile pe termen scurt şi mediu.


Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie - martie 2011 exporturile s-au majorat cu 58,2% şi importurile - cu 44%. Totodată, a crescut şi gradul de acoperire a importurilor cu exporturi. În ianuarie-martie 2011 acest indicator a constituit 43,5%, faţă de 39,6% în ianuarie-martie 2010. Pe marginea rezultatelor înregistrate de sectoarele economiei naţionale, Valeriu Lazăr a declarat că economia RM, sub aspect sectorial, va ieşi totalmente din criză deja în anii 2013-2014. 

Ministerul Economiei estimează că rata inflaţiei va constitui la sfârşitul anului 2011 circa 8%, fiind condiţionată, în general, de majorarea preţurilor la produsele şi serviciile cu preţuri reglementate, creşterea preţurilor la combustibil pe plan internaţional şi la produsele alimentare, majorările de impozite. Se estimează că PIB va înregistra în 2011 o creştere de 5%, iar în anii 2012-2014 va evolua cu o rată medie de circa 4,8% creştere reală anuală.

Salariul nominal mediu lunar ar urma să se majoreze pe parcursul anului 2011 cu 11% comparativ cu anul trecut, ajungând la 3300 lei. În perioada anilor 2012-2014 salariul mediu nominal în ansamblu pe economie se estimează că se va majora de circa 1,3 ori, ajungând în anul 2014 la suma de 4400 lei. 

Pentru a asigura aceşti indici, Ministerul Economiei consideră că sunt necesare activităţile de promovare mai intensă a exporturilor, dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor din sectorul privat, implementarea reformelor structurale, dezvoltarea sectorului real al economiei, inclusiv prin atragerea investiţiilor străine directe în economia naţională, promovarea unei politici fiscale prudente şi implementarea reformelor menite să reducă cheltuielile publice ineficiente.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: