WikiLeaks: Autorităţile nipone ştiau de problemele existente la centralele nucleare

miercuri, 16 martie 2011

WikiLeaks: Autorităţile nipone ştiau de problemele existente la centralele nucleare

În anul 2008, un expert al AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) îşi exprimase îngrijorarea în legătură cu faptul că sistemul de administrare a centralelor nucleare în Japonia a fost reevaluat doar de trei ori în ultimii 35 de ani, potrivit unei depeşe diplomatice expediate de la Ambasada SUA din Tokio în 2008, dată publicităţii de site-ul WikiLeaks, preluat miercuri de Daily Telegraph.


Autorităţile japoneze fuseseră avertizate cu privire la posibile probleme la centralele nucleare de pe teritoriul arhipelagului, rezultă din telegrama diplomaţilor americani. În decembrie 2008, un expert AIEA, al cărui nume nu este dezvăluit de WikiLeaks, a trimis guvernului de la Tokyo o atenţionare în legătură cu posibilitatea ca reţeaua de centrale nucleare din Japonia să nu reziste la un cutremur mare. 

În răspuns, autorităţile japoneze au promis să ia măsuri destinate să sporească nivelul de securitate la centrale. Acum ele vor trebui să răspundă dacă aceste măsuri au şi ajutat în realitate. 

De asemenea, telegrama publicată de WikiLeaks relevă că guvernul nipon s-a opus aplicării unei decizii judiciare privind închiderea unei centrale nucleare în vestul ţării. 

Alte depeşe pe acelaşi subiect se referă la temerile legate de siguranţa în prelucrarea combustibilului nuclear la centralele nucleare din noua generaţie, fiind citat un parlamentar nipon care, în octombrie 2008, într-o discuţie cu diplomaţi americani, a dezvăluit că guvernul Japoniei ascunde informaţii despre defecţiuni produse la centralele nucleare. 

Potrivit datelor disponibile, centrala nucleară Fukushima-1, cea mai lovită de cutremurul devastator de vinerea trecută, a fost proiectată să facă faţă unui seism cu magnitudinea de 7 grade, în condiţiile în care dezastrul de la 11 martie a avut o magnitudine de 9 grade.

Sursa: agerpres.ro


0 Comments: