Ineficienţă scrie pe întreprinderile de stat. Lazăr: Privatizarea este iminentă!

joi, 17 martie 2011

Ineficienţă scrie pe întreprinderile de stat. Lazăr: Privatizarea este iminentă!
Valeriu Lazăr, Ministru al Economiei
Foto: UNIMEDIA

Doar 54% dintre întreprinderile de stat şi 39% din societăţi pe acţiuni cu capital de stat au înregistrat profit în anul 2009. „Calitatea managementului şi performanţele economice sunt sub orice critică”, este concluzia ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, enunţată în cadrul unei şedinţe de lucru ce a avut loc astăzi, 17 martie 2011, la Ministerul Economiei. 


Potrivit analizei eficienţei economice a întreprinderilor cu capital de stat, prezentată în cadrul şedinţei, patrimoniul acestor întreprinderi s-a decapitalizat cu 890 mln lei în 2009, iar veniturile din vânzări au înregistrat o scădere cu 6,4 miliarde lei. În plus, profitul net al acestora a înregistrat o scădere de 475 mln lei, iar datoriile creditoare au constituit 1 miliard de lei.

„Aceste rezultate nu sunt nici pe departe o consecinţă a crizei economice. Cea mai importantă problemă a patrimoniului statului este lipsa unui management eficient şi o continuă delapidare a acestuia, prin acţiuni neinspirate sau uneori, chiar vădit ilegale”, a menţionat Valeriu Lazăr. Ministrul susţine că deetatizarea activelor statului este iminentă, iar privatizarea lor se va face reieşind din criteriile de performanţă financiar-economică.

Amintim că Valeriu Lazăr declarase la începutul lunii februarie curent că în anul 2011, Guvernul Republicii Moldova va pune un accent deosebit pe procesul de privatizare a unor instituţii de stat, cum ar fi Moldtelecom, Air Moldova, Banca de Economii. Ministrul Economiei susţine că privatizarea acestor întreprinderi, precum şi a Reţelelor energetice de distribuţie (RED), va avea loc doar dacă se va constata că este necesar pentru eficienţa activităţii lor.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: