Din 27 martie, trecem la ora "de vară"

marți, 15 martie 2011

Din 27 martie, trecem la ora
Foto: bzi.ro

La 27 martie, Republica Moldova va trece la ora "de vară". În conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene, ultima duminică a lunii martie, ora 2:00, pe întreg teritoriul ţării se va introduce timpul „de vară” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră în înainte. Astfel, ora 3:00 devine ora 4:00.


Ideea orei de vară vine din secolul al XVIII-lea şi îi aparţine celebrului om de ştiinţă Benjamin Franklin. Acesta s-a ocupat de modul în care lămpile cu ulei produceau lumina şi cât de eficiente erau acestea. Într-o dimineaţă de vară, acesta s-a trezit la ora 6, surprins de cât de multă lumină îi intră în cameră. La început a crezut că "de vină" sunt lampile cu ulei, care luminau pe străzile Parisului, dar a observat ca soarele tocmai răsărea la orizont.

În anul 1784, Franklin a scris un eseu numit "An Economical Project" în care îndemna populaţia să se trezească mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lampile de iluminat public.

Ceva mai târziu, prin 1907, ideea lui Franklin a fost preluată William Willett, un constructor britanic care a propus să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie.

În anul 1908, încercarea de a introduce aceasta regula în Marea Britanie a eşuat. Totuşi, prima ţară care „adoptă” ora de vară a fost Germania, pe data de 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă şi în Statele Unite.

În acest moment, circa 110 de ţări au introdus ora de vară. Ţările din zona ecuatorială, Japonia şi China se număra printre statele care nu au adoptat acest sistem.

Precizăm că trecerea la ora "de iarnă" are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: