Republica Moldova este a 86-a cea mai curată țară din lume

joi, 17 martie 2011

Republica Moldova este a 86-a cea mai curată țară din lume
Foto: amazon.com

Republica Moldova este a 86-a cea mai curată țară din lume, potrivit Indicelui de performanţă a mediului (Environmental Performance Index, EPI) pentru anul 2010, aflată între Vietnam (locul 85) și Ucraina (locul 87). Țara noastră a obținut un scor de 58.8 de puncte, în timp ce ce media eurpeană este de 71.1, iar un scor de 100 de puncte este perfect. 


EPI, conceput de Universitatile Yale și Columbia, se calculează pe baza a 25 de indicatori, care se referă la influenţa mediului asupra sănătăţii publice, calitatea apei si a aerului, emisiile de gaze cu efect de sera, impactul mediului asupra sănătății populației, vitalitatea ecosistemului, etc. Indicatorii arată cât de aproape sunt statele să atingă obiectivele politicilor de mediu. Cel mai bine Republica Moldova stă la capitole împădurire și agricultură.

Cel mai prost scor îl avem la capitolul biodiversitate (12.6) și în cazul emisiilor de dioxid de carbon în procesul generării de electricitate, de numai 13,3 puncte.

Şase state din primele 10 cu cele mai bune măsuri ecologice sunt cele europene. În ciuda exploziei vulcanului Eyjafjallajokull, Islanda este considerată cea mai curată țară din lume, având un scor de 93,5 puncte. Aceasta este urmată de Elveția, Costa Rica și Suedia.

România s-a poziționat pe locul 45, Rusia pe locul 69, iar Ucraina pe locul 87. În coada listei se află Mauritania (161), Republica Centrafricană (162) și Sierra Leone (163).

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: