Ministerul Mediului: Consecinţele unui eventual accident nuclear la Fukushima nu vor fi resimţite în Republica Moldova

miercuri, 16 martie 2011

Ministerul Mediului: Consecinţele unui eventual accident nuclear la Fukushima nu vor fi resimţite în Republica Moldova
Explozia la Fukushima
Foto: raincoaster.com

Consecinţele unui eventual accident nuclear de la centrala atomo-electrică Fukushima nu vor prezenta pericol pentru Republica Moldova, situată la o distanţă de peste 8500 km. Despre acest lucru informează astăzi, 16 martie, Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) de pe lângă Ministerul Mediului.


Potrivit sursei, la moment, în republică fondul radioactiv este cuprins între limitele de 0,05 – 0,15 micro Sieverţi oră şi corespunde valorilor normale, iar situaţia radiologică este sub control. 

Accidentul nuclear de la reactoarele centralei nucleare Fukushima este atribuit în prezent la categoria a IV, conform scării internaţionale de evenimente nucleare şi radiologice - accident nuclear cu consecinţe locale . Asta înseamnă că au loc scurgeri minore de material radioactiv în mediul ambiant chiar şi în condiţii de implementare a măsurilor necesare.
 
Potrivit informaţiilor, reactoarele sunt menţinute închise (stinse) în continuare. Nu există alimentare cu electricitate şi nici generatoare diesel care să furnizeze energie. Sunt în funcţiune generatoare mobile de electricitate. Emisia controlata de gaze radioactive la unitatea 3 a început încă în data de 13 martie. Se presupune că a fost eliberată intenţionat în atmosfera o cantitate de gaze radioactive din conducta de evacuare, în scopul micşorării presiunii interioare. 

De pe teritoriul  obiectivului nuclear a fost evacuat personalul auxiliar. Deservirea reactoarelor este efectuată de o echipă de 50 de specialişti, care sunt schimbaţi periodic.  Ultimul incendiu de la unitatea IV este stins la 15 martie, ora 21:15 UTC. 

UNIMEDIA precizează că sistemul de răcire al reactoarelor centralei nucleare a fost afectat după cutremurul de vineri din Japonia, care a avut magnitudinea 8,9 pe scara Richter.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: