Preţurile au crescut în februarie cu 1,2%. Vezi cauzele enunţate de BNM!

joi, 17 martie 2011

Preţurile au crescut în februarie cu 1,2%. Vezi cauzele enunţate de BNM!
Foto: romanialibera.ro

În luna februarie 2011 preţurile au crescut faţă de ianuarie 2011 cu 1,2%, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Această majorare a fost determinată de scumpirea produselor alimentare cu 1,1%, nealimentare - cu 0,2% şi a serviciilor prestate populaţiei - cu 2,6%. Vezi în continuare factorii de influenţă a acestor scumpiri, enunţaţi de Banca Naţională a Moldovei.


Potrivit BNM, scumpirea cu 14% a cartofilor a avut loc ca urmare a majorării preţului din regiune, precum şi a diminuării rezervelor interne de cartofi în urma exportului. Creşterea preţurilor la legume proaspete (cu 4,3%) s-a înregistrat ca rezultat al efectului sezonier. Scumpirea laptelui şi produselor lactate (3,3%) a avut loc în urma majorării costului de achiziţionare a materiei prime şi a cheltuielilor de transportare, comunică BNM.

Preţurile la combustibili în luna februarie 2011 s-au micşorat cu 0,6% faţă de ianuarie 2011. Aceasta, datorită ieftinirii gazului lichefiat din butelii, ca urmare a reducerii preţului la acest combustibil la bursele regionale şi la carburanţi. Evoluţia respectivă a fost parţial compensată de o uşoară majorare a preţurilor la cărbunele de pământ.

Majorarea preţurilor reglementate (cu 3,8%) faţă de luna ianuarie 2011 a fost determinată de majorarea tarifelor la gazul din reţea şi încălzire centralizată, preponderent ca rezultat al creşterii preţului de import la gazele naturale.

În luna februarie 2011 preţurile au crescut faţă de februarie 2010 cu 5,5%, arată datele statistice. Inflaţia de bază, calculată prin excluderea preţurilor la produsele alimentare şi băuturi, combustibili, produsele şi serviciile cu preţuri reglementate, este mai mică cu 2,2 puncte procentuale. Astfel, potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, se atestă influenţa sporită a factorilor nemonetari asupra procesului inflaţionist.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: