ONU autorizează forţa în Libia: Franţa şi SUA se pregătesc să intervină militar

vineri, 18 martie 2011

ONU autorizează forţa în Libia: Franţa şi SUA se pregătesc să intervină militar

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a aprobat joi impunerea unei zone de interdicţie de zbor deasupra Libiei şi a autorizat "toate măsurile necesare" pentru a-i proteja pe civili de atacurile forţelor lui Muammar Gaddafi, relatează agenţiile internaţionale de presă.


Votul de la New York a avut loc în condiţiile în care trupele loiale colonelului Gaddafi urmau să ia cu asalt în această noapte fieful rebeliunii Benghazi, al doilea oraş al ţării ca mărime. Rezoluţia a fost aprobată cu un scor de 10-0, cu cinci abţineri, inclusiv cele ale membrilor permanenţi Rusia şi China. Pe de altă parte, SUA, Franţa şi Marea Britanie au făcut presiuni pentru o aprobare rapidă. 

Textul rezoluţiei face apel la naţiuni să "implementeze o interdicţie a tuturor zborurilor în spaţiul aerian al Libiei pentru a-i proteja pe civili". De asemenea, autorizează statele membre ONU să întreprindă "toate măsurile necesare /.../ pentru a-i proteja pe civili şi zonele populate de civili din Libia, inclusiv Benghazi, fiind exclusă însă o forţă de ocupare străină de orice formă pe teritoriul libian". 

Premierul francez Francois Fillon a afirmat că, în cazul în care rezoluţia va fi aprobată, Franţa va sprijini o acţiune militară împotriva lui Gaddafi în orele următoare. SUA au anunţat că se pregătesc de acţiune, iar mai multe naţiuni arabe sunt aşteptate să îşi ofere sprijinul. 

În ceea ce-l priveşte, Gaddafi a anunţat puţin mai devreme că va lansa un asalt final asupra Benghazi şi că va zdrobi rebeliunea, în contextul în care trupele sale avansau spre oraş. Într-un interviu acordat joi serviciului public portughez Radiotelevisao Portuguesa, Gaddafi a subliniat că respinge orice ameninţări ale ONU. "Consiliul de Securitate al ONU nu are niciun mandat", a spus el. "Noi nu le recunoaştem rezoluţiile", a adăugat colonelul. El a avertizat că orice acţiune militară va fi considerată drept "colonizare fără nicio justificare'"şi va fi urmată de "repercusiuni grave".

Sursa: agerpres.ro


0 Comments: