Banii europeni pentru drumurile moldoveneşti, tot mai aproape

miercuri, 16 martie 2011

Banii europeni pentru drumurile moldoveneşti, tot mai aproape
Foto: newschannel.ro

Contractele de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin care RM va primi în total 150 milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor, au fost aprobate astăzi, 16 martie 2011, în cadrul şedinţei cabinetului de miniştri. Amintim că aceste contracte au fost semnate în 2010 şi urmează să fie discutate şi ratificate de Parlament.  


Din banii oferiţi de către BEI vor fi reabilitate 93,6 km de drum, inclusiv pe segmentele de drum Chişinău-Soroca, Bălţi Sărăteni şi Chişinău-Ungheni-Sculeni. Împrumutul este acordat pentru o perioadă de 18 ani, cu perioada de graţie de 5 ani, iar rata dobânzii va fi de circa 3%.

Prima tranşă a împrumutului din partea BERD, de 27 milioane euro, va finanţa reconstrucţia a două porţiuni de pe straseul M3 Chişinău - Giurgiuleşti, între oraşele Comrat şi Ciumai, cu o lungime totală de aproximativ 55 de km. Următoarele tranşe, de 25 şi 23 de milioane euro, vor fi folosite pentru a finanţa investiţiile adăugătoare în infrastructura de drumuri a RM. Porţiunile de drumuri care urmează să fie reconstruite în urma acestor investiţii vor fi determinate de Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor.  

Potrivit proiectului legii bugetului pentru anul 2011, pentru grupa „Transporturi, gospodăria drumurilor, comunicaţii şi informatică”, în acest an vor fi alocaţi 1,39 miliarde lei, cu circa 66% mai mult faţă de anul trecut. În ramura dată, vor derula 3 proiecte finanţate din surse externe, în valoare totală de 457,6 milioane lei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: