Uniunea Europeană va fi observator în disputa comercială dintre Republica Moldova și Ucraina

joi, 17 martie 2011

Uniunea Europeană va fi observator în disputa comercială dintre Republica Moldova și Ucraina
Foto: stopthenorthamericanunion.com

Uniunea Europeană va monitoriza în calitate de observator disputa comercială dintre Republica Moldova și Ucraina cu privire la condiţiile discriminatorii de comercializare a băuturilor alcoolice moldoveneşti pe piaţa ucraineană, se spune într-o scrisoare de intenție din 14 martie, scrie Kommersant


Rata accizelor la divinurile moldovenești impuse de partea ucraineană este de două ori mai mare decât la cognac. "În calitate de exportator principal de băuturi alcoolice în Ucraina, UE este cointeresată în cooperarea comercială şi consideră că importuri semnificative din UE se află sub impactul negativ al măsurilor impuse de Ucraina față de Republica Moldova", se spune în scrisoarea reprezentantului permanent al UE la Organizația Mondială a Sănătății, Angelos Pangratis.

"Pentru a se implica formal în dispută este necesar acordul nostru, însă din partea noastră nu vom avea obiecții", a declarat o sursă din Ministerul de Dezvoltare Economică.

Republica Moldova propune organizarea unor audieri cu privire la problema dată pe 4 – 7 aprilie la Kiev sau Chişinău. Anterior, UE a monitorizat disputa privind colectarea de către Moldova a taxelor de mediu asupra importului produselor în recipiente de plastic şi ambalaje tetra-pack. Audierile vor avea loc pe 17 – 18 martie la Geneva.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: