(video) Comuniștii declară că sunt susținuți de europeni și cer modificarea Codului Electoral

joi, 17 martie 2011

(video) Comuniștii declară că sunt susținuți de europeni și cer modificarea Codului Electoral
Sergiu Sîrbu, jurist PCRM
Foto: UNIMEDIA

Comisia de la Veneţia a criticat modificările operate la Codul Electoral în 2010 şi a recomandat autorităţilor de la Chişinău să avizeze proiectele de lege înainte ca acestea să fie promulgare. Cel puţin aşa declară deputatul comunist, Sergiu Sârbu, care afirmă că anume din aceste considerente fracţiunea PCRM din Parlament insistă asupra revenirii la unele prevederi ale precedentul Codul Electoral. 

"Noi ieri am avut o întrevedere cu experţii din cadrul Consiliului Europei, în cadrul căreia am discutat în primul rând legislaţia electorală. Comisia de la Veneţia a venit cu unele obiecţii serioase ce ţin de schimbarea procedurii de numire a membrilor Comisiei Electorale Centrale, redistribuirea mandatelor, votarea de către studenţi - proiecte care nu au fost avizate de către Comisia de la Veneţia", declară comunistul.


Sârbu susţine că practica a demostrat deficienţa acestor norme. "În cadrul alegerilor din noiembrie era practic imposibil de a controla votarea multiplă, inclusiv, a studenţilor care puteau să voteze la orice secţie", a specificat acesta.

Potrivit lui, experţii din cadrul Comisiei de la Veneţia au căzut de acord că formulă de redistribuire a mandatelor nu este echitabilă. "Această modalitate a fost serios criticată de către membrii APCE, care au remarcat că o astfel de modalitate în Consiliul Europei mai mult nu există", a subliniat deputatul.

UNIMEDIA amintește că până anul trecut, partidul care acumula cele mai multe procente în cadrul alegerilor parlamentare îi reveneau cele mai multe mandate după redistribuire. După modificările efectuate de AIE 1, tuturor partidelor, indiferent de scorul electoral, le revine același număr de mandate redistribuite.



Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: