Vladimir Socor despre ce a discutat Joe Biden cu oficialii de la Chișinău

miercuri, 16 martie 2011

Vladimir Socor despre ce a discutat Joe Biden cu oficialii de la Chișinău
Foto: UNIMEDIA

Până în prezent, politica Statelor Unite faţă de Republica Moldova a fost plină de intenţii bune, însă prost executate, acțiuni periodice fără continuitate şi rezultate puţine în pofida ajutorului economic generos din partea SUA, consideră Vladimir Socor în noul său articol despre vizita lui Joseph Biden la Chișinău. 


Potrivit autorului, începând cu sfârșitul mandatului lui Bush, Statele Unite ale Americii au acționat din spatele Uniunii Europene în ceea ce priveşte Republica Moldova. Această poziţie a devenit inevitabilă din cauza angajamentelor SUA de a rezolva conflicte înghețate pe de-o parte şi iniţiativelor proprii ale UE privind politica de vecinătate pe de altă. Mai mult decât atât, NATO nu este o opţiune reală pentru Republica Moldova - constituţional neutră și cu trupe ruseşti aflate pe teritoriul său. Poziţia SUA constă în sprijinirea iniţiativelor UE privind Republica Moldova, precum şi în sprijinirea desfășurării reformelor din țară, fapt care ar putea rezulta în legături mai strânse cu UE.

"Acesta a fost, de asemenea, mesajul lui Joseph Biden aflat în vizită la Chişinău, cu anumite ajustări datorate noii etape a "resetării" relațiilor dintre SUA și Rusia. În discuţiile private cu Prim-ministrul moldovean, Vlad Filat şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, vicepreşedintele american a ținut cont de următoarele aspecte importante", mai scrie Socor.

1. Statele Unite se confruntă cu provocări pe multiple fronturi. În același timp "resetarea" relaţiilor cu Rusia devine "utilă" privind principalele provocări. SUA nu se vor certa cu Rusia pentru Republica Moldova din cauza conflictului transnistrean.

2. Washingtonul sprijină politica UE în formatul de negocieri 5+2 privind conflictul din Transnistria, obiectivul imediat fiind cela de a relua negocierile. SUA sprijină, de asemenea, iniţiativa cancelarului german Angela Merkel.

3. Ridicarea problemei retragerii trupelor ruse nu este suficientă; sunt necesare anumite soluții specifice.

4. Rezolvarea conflictului depinde în primul rând de Republica Moldova, care trebuie să devină mai atractivă pentru regiunea transnistreană, în special prin reforme interne şi europenizare.

5. Moldova a devenit un exemplu pentru alte ţări din vecinătatea estică a UE în materie de democratizare şi voinţa de a reforma țara. Moldova are potenţial de a deveni o "poveste de succes" a UE.

6. Pentru a continua să primească asistenţă din partea SUA, Republica Moldova trebuie să combată mai eficient traficul de fiinţe umane.

Potrivit lui Socor, în aceste discuţii private, premierul Vlad Filat şi ministrul de Externe, Iurie Leancă, au insistat asupra caracterului ilegal al prezenţei militare ruse, evocând mai multe principii ale dreptului internaţional. Totodată oficialii moldoveni au cerut sprijinul Statelor Unite, precum şi respectarea acestor principii în negocierile privind controlul armelor convenţionale în Europa.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: