Procuratura Municipiului Chişinău face bilanţul activităţii pentru 2010. Zubco: Rezultatul este satisfăcător

miercuri, 12 ianuarie 2011

Procuratura Municipiului Chişinău face bilanţul activităţii pentru 2010. Zubco: Rezultatul este satisfăcător
Foto: adevarul.ro

Conlucrare insuficienta cu colaboratorii MAI, lipsa de profesionalism, volumul mare de lucru şi slaba dotare tehnică – acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă procurorii municipali în cadrul procedurii de urmărire penală. Cel puţin asta rezultă din bilanţul activităţii anuale al Procuraturii Municipiului Chişinău, făcut public astăzi, 12 ianuarie, în cadrul unei şedinţe de totalizare la care a participat şi Procurorul General, Valerii Zubco.


Procurorul municipiului Chişinău, Ivan Diacov  a invitat fiecare adjunct să prezinte darea de seamă pentru segmentul său de activitate. În cadrul raportului, adjunctul său, Vladimir Lupu a specificat că pe parcursul anului 2010, cei 10 procurori din subdiviziunea urmărire penală a avut în gestiune 221 cauze penale, dintre care 113 au fost finisate. Printre principalele probleme cu care s-au ciocnit în cadrul procedurii de urmărire penală a fost lipsa suportului din partea colaboratorilor MAI. „ Pe ei mai mult îi interesează crimele produse recent şi nu cele vechi, rămase nesoluţionate”, a specificat Vladimir Lupu.

La rândul său, Valeriu Zubco a  solicitat ca procurorii să-şi asume responsabilitatea pentru rezultatele slabe şi să nu-şi motiveze insuccesele dând vina pe lipsa de conlucrare cu colaboratorii MAI. „Lipsa de conlucrare cu organele de poliţie demonstrează, în primul rând, incapacitatea şi lipsa de profesionalism a conducătorilor Procuraturii. Nu este corect să dăm vina pe alţii. Aceleaşi impedimente sunt peste tot, în toate procuraturile. Problema este în  factorul uman”,  a accentuat Procurorul General.

„O altă problemă care persistă este tergiversarea urmăririi penale de către procurori, care a devenit un viciu deja şi necesită a fi înlăturat. Din păcate, procurorii nu cercetează cazurile multidimensional şi se limitează la o anchetă îngustă”, a mai spus Lupu.

Un alt adjunct, Ruslan Toma s-a referit la numărul mare de dosare aflate în gestiunea sa, multe dintre care le-a numit chiar „istorice”. „Toate dosarele istorice să fi finisate. Nu pot ţinute la infinit în procedură”,  a subliniat Zubco.

Procurorul Municipiului  a abordat  şi problema dotării insuficiente a Procuraturii cu tehnică profesională. „Calculatoare puţine, un singur automobil la 32 de procurori, lipsa tehnicii de filmat şi de reprodus la faţa locului –o altă problemă cu care ne confruntăm zi de zi. Procurorul are un salariu de 3500 lei, de aceea se descurcă foarte greu”, a adăugat Ivan Diacov. „Am analizat cum stau lucrurile, am vorbit cu Procurorul General şi prim-adjunctul acestuia. Noi avem de gând să reexaminăm volumul de lucru. Sunt mult prea multe dosare în gestiunea noastră, care nu ţin exclusiv de competenţa noastră. De ce noi ne încărcăm şi luăm pe umerii noştri atâtea dosare şi în loc să facem calitativ lucru de conducerea urmăririi penale”, a accentuat Procurorul municipiului Chişinău.

„În urma rapoartelor prezentate voi face o concluzie generală. Sunt un şir de probleme în plan organizatoric, ce ţin de instabilitatea din ultima vreme de la Procuratura municipiului Chişinău. În această perioadă a avut loc schimbarea conducerii. În rest se creează o impresie pozitivă, iar rezultatul este satisfăcător”, a conchis Valeriu Zubco.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi

 


0 Comments: