Parlamentul a decis structura Guvernului: "Polnîi consens" în trecut, Prezidiu în prezent

miercuri, 12 ianuarie 2011

Parlamentul a decis structura Guvernului:
Foto: gov.md

Declarații, replici, critici și explicații - este situația creată în plenul Parlamentului azi, 12 ianuarie, în timpul dezbaterii proiectului de lege înaintat de deputații Alianței pentru Integrare Europeană privind modificarea Legii cu privire la Guvern. Potrivit proiectului, în cadrul Executivului va fi instituit Prezidiul Guvernului, cel care va propune Guvernului spre aprobare ordinea de zi a ședințelor și va avea următorul cuprins: ”Hotărârile și ordonanțele se adoptă cu votul majorității membrilor Guvernului”. 

”Deciziile în cadrul Prezidiului se adoptă prin consens”, se menționează în proiect. Acest lucru a stârnit replici în rândul deputaților PCRM care și-au manifestat neîncredere vizavi de deciziile care vor fi luate în cadrul acestei structuri. ”Prin consens se înțelege drept de veto, de ce acesta nu este inclus în activitatea Guvernulu”, a întrebat deputatul comunist Igor Dodon. Totodată acesta și-a exprimat convigerea că crearea Prezidiului Guvernamental înseamnă ”vot de neîncredere pentru Filat din partea colegilor din AIE”.


Comuniștii Vadim Mișin și Sergiu Sârbu au calificat acest proiect de lege drept neconstituțional. ”Propun ca cuvântul  ”consens” să fie înlocuit cu ”majoritatea” deoarece consens înseamnă, la moment, nonsens”, a subliniat Mișin.

Autorul proiectului, Dumitru Diacov, a explicat deputaților comuniști de ce este nevoie de un asemenea Prezidiu. ”Pe timpul Guvernării comuniste, Voronin spunea și se executa, totul era polnâi consens. Acum noi nu avem Vladimir Nicolaevici și s-a creat necesitatea acestui consens prin intermediul Prezidiului”.

UNIMEDIA precizează că ședința Prezidiului se convoacă de Prim-ministru și se consideră deliberativă dacă la ea participă toți membrii acestuia. În cadrul absenței unui viceprim-ministru, acest va delega pentru participare la ședință cu drepturi depline un alt membru al Guvernului.

Prezidiul Guvernului este format din Prim-ministru și viceprim-miniștri și are scopul de a coordona activitatea internă a Guvernului și aprobarea proiectului ordizii de zi a ședințelor Executivului.

Proiectul de lege a fost votat în prima și a doua lectură cu votul majorității deputaților. 

Sursa: UNIMEDIA
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: