Bilanțul Procuraturii Anticorupţie, cu pietre în grădina Centrului Anticorupție. CCCEC: ”Nu este colegial”

marți, 11 ianuarie 2011

Bilanțul Procuraturii Anticorupţie, cu pietre în grădina Centrului Anticorupție. CCCEC: ”Nu este colegial”
Colaj: UNIMEDIA

”Calitatea nesatisfăcătoare a activității procurorilor, lipsa de profesionalism, necunoașterea legislației, dar și tergiversarea expertizei judiciare sunt principalele probleme cu care se ciocnește Procuratura Anticorupție în cadrul procesului penal. Declarații în acest sens au fost făcute de procurorii Procuraturii Anticorupție, astăzi, în cadrul unei ședințe de totalizarea activității, la care a fost prezent și Procurorul General, Valeriu Zubco.


Tot în cadrul ședinței, procurorii s-au arătat nemulțumiți de conlucrarea insuficientă între Procuratura Anticorupție, CCCEC și MAI, dar și de activitatea ofițerilor Centrului Anticorupție, spunând că aceștia contribuie la tergiversarea urmării penale. În replică, șefa Serviciului de Presă al CCCEC a declarat că ar fi fost colegial dacă la ședință era invitat și un reprezentant al Centrului, pentru a răspunde acuzațiilor.

Procurorul Procuraturii Anticorupție, Viorel Radețchi a ținut să menționeze că ”în cazul în care procurorii atenționează ofițerii din cadrul Centrului Anticorupție să respecte legea, aceasta este o critică și nu o acuzare.” El s-a referit la neprofesionalismul ofițerilor CCCEC, la acțiunile de provocare, când se depistează că una și aceeași persoană transmite mită în 2-3 cauze penale, dar și la dependența Centrului față de Guvern. Radețchi a menționat că la Centrul Anticorupție au fost depuse sesizări referitor la activitatea ofițerilor și la încălcările disciplinare ale acestora.

La rândul său, șefa Serviciului de Presă al CCCEC, Angela Starinschi, a declarat că ar fi fost corect dacă în cadrul ședinței ar fi fost invitați și reprezentanți ai Centrului, pentru a replica acuzațiilor. În ceea ce ține de sesizările privind activitatea ofițerilor Centrului Anticorupție, aceasta a precizat că ”acolo unde au fost depistate nereguli, vinovații au fost sancționați”.

Procurorul General, Valeriu Zubco, s-a arătat rezervat față de ”pozitivitatea” raportului anual al Procuraturii Anticorupție, menționând că există probleme care nu au fost soluționate în timpul anului. ”Noi nu lucrăm pentru indici”, a spus acesta, accentuând asupra lipsei de conlucrare între procurorii anticorupție și ofițerii CCCEC.

UNIMEDIA precizează că potrivit raportului anual al Procuraturii Anticorupție, în anul 2010 către instanța de judecată au fost remise 103 cauze penale, față de 140 în 2009. Cca 20 la sută din deciziile instanței au constituit sentințe de achitare. Procurorii explică scăderea cauzelor penale intentate și transmise instanței de judecată prin faptul că accentul se pune pe calitatea întocmirii cauzelor și nu pe cantitate. În timul acestui an, pe banca acuzaților au ajuns funcționari, polițiști, medici, profesori, dar nici un judecător sau persoană cu funcție înaltă de stat.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: