O nouă lege cu privire la deţinerea armelor de foc a ajuns în Parlament

duminică, 16 octombrie 2011

O nouă lege cu privire la deţinerea armelor de foc a ajuns în Parlament
Foto: uups.ro

Ministerul Afacerilor Interne a elaborat proiectul legii privind regimul armelor şi muniţiilor cu destinaţie civilă, care a fost aprobat de Guvern şi, la moment, se află în Parlament pentru examinare, anunţă serviciul de presă al instituţiei.

Asta în contextul în care multiplele lacune existente în Legea cu privire la arme, creează dificultăţi în cadrul aplicării acesteia, precum şi la calificarea faptelor ilicite. Clasificarea armelor este confuză şi contradictorie, lipseşte definirea semnificaţiei termenilor utilizaţi şi celor din legislaţie - care sunt trataţi diferit.


Legislaţia actuală nu stipulează clar ce înseamnă utilizarea armelor contrar destinaţiei lor speciale. De asemenea cadrul legal nu prevede restricţii privind modificarea neautorizată a armelor şi nici procedura de neadmitere în circuitul civil a armelor transformate.


Principalele prevederi ale proiectul sunt:

- o nouă clasificare a armelor cu destinaţie civilă în conformitate cu cerinţele europene şi definirea promptă a semnificaţiei termenilor utilizaţi;

- delimitarea strictă a destinaţiei tuturor categoriilor de arme şi stabilirea unor reguli clare şi adecvate utilizării lor (armele lungi cu ţeava lisă vor fi utilizate numai pentru practicarea vânatului legal; armele lungi cu ţeava ghintuită vor fi utilizate numai pentru practicarea sportului şi antrenamentelor de tir, armele scurte (pistoale şi revolvere) vor fi utilizate numai pentru autoapărare şi pază, armele pneumatice vor fi utilizate numai pentru divertisment şi antrenament în tir etc.);

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova se permite vânătoarea doar cu arme cu ţeava lisă, însă, în multe cazuri, se vânează cu arme combinate, care au ţeavă lisă şi ţeavă ghintuită, şi în acest caz practic este imposibil să demonstrezi că se vânează şi din ţeava suplimentară ghintuită sau din cea lisă. Astfel, deţinerea în posesie a armele lungi cu ţeava lisă va fi autorizată doar pentru persoanele fizice care sunt membri ai Societăţii vânătorilor şi pescarilor pentru a dubla controlul asupra acestora.

- utilizarea armelor contrar destinaţiei lor speciale, va înceta dreptul de posesie sau va limita dreptul de proprietate asupra lor;

- pentru unele categorii de arme se va acorda doar dreptul de deţinere fără drept de portarmă, în dependenţă de destinaţia acestora şi de condiţiile de autorizare (colecţionarul de arme va avea dreptul de portarmă doar pentru opt arme, iar pentru celelalte doar dreptul de păstrare); Pentru autorizarea dreptului de deţinere a unui număr mai mare de opt unităţi de arme, persoana fizică va trebui să întrunească condiţiile de colecţionar de arme şi să obţină atestat de colecţionar;

- Pentru a obţine dreptul de deţinere a armelor de foc, persoana trebuie să aibă 18 ani, să frecventeze un curs de instruire teoretică şi practică pentru mânuirea armei de foc, organizat de o autoritate acreditată în domeniu, precum şi să nu aibă antecedente penale.

UNIMEDIA precizează că potrivit datelor MAI, numărul infracțiunilor comise cu aplicarea armelor de foc a crescut cu 50%  comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe parcursul a 9 luni ale anului 2011 au fost înregistrate 34 infracţiuni, dintre care 10 omoruri, față de 22 de infracțiuni înregistrate în 2010.

Ultimul caz de omor, care a zguduit Capitala, a avut loc în luna septembrie, când Ion Șoltoianu l-a împușcat pe fostul angajat MAI, Ion Stratulat, cu arma pe care o deținea legal. Ulterior, la domiciliul sportivului au fost depistate încă două arme deținute ilegal. Atunci prim-ministrul Vlad Filat declarase că urmează în regim de urgență să fie modificată legislația la capitolul port de armă, dar și introducerea unor sancțiuni drastice pentru port de armă ilegal.

Conform Registrului de stat al armelor, în Republica Moldova sut 52 mii persoane fizice care deţin în posesie cca 60 mii arme de foc.


Sursa: UNIMEDIA
 


0 Comments: