De UEA nu avem nevoie, dar Acordul de Liber Schimb cu statele CSI l-am semnat

miercuri, 19 octombrie 2011

De UEA nu avem nevoie, dar Acordul de Liber Schimb cu statele CSI l-am semnat
Foto: gov.md

R. Moldova a semnat Acordul de Liber schimb cu statele CSI. Despre aceasta anunță serviciul de presă al Guvernului. Evenimentul a avut loc ieri, 18 octombrie la Sankt-Petersburg, cu participarea premierului moldovean Vlad Filat. 

"După discuţii îndelungate, s-a reuşit identificarea unui numitor comun şi s-a decis semnarea Acordului privind zona de comerţ liber între statele CSI. După ceremonia de semnare, şefii guvernelor statelor CSI au susţinut o conferinţă de presă. Premierul rus a menţionat că, în primele 6 luni ale anului 2011, circuitul comercial dintre statele CSI a atins cifra de 134 miliarde dolari SUA, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", anunță serviciul de presă al Executivului.


Potrivit sursei, care-l citează pe prim-minsitrul rus, Acordul privind zona de comerţ liber între statele CSI este unul care va sta la baza dezvoltării relaţiilor ulterioare între ţările CSI. Premierul rus a mai spus că, graţie acestui Acord, un şir de produse vor fi scutite de taxe la import şi export, respectiv, vor ajunge la consumatori la un preţ mai mic.

De cealaltă parte, Filat a spus că semnarea Acordului privind zona de comerţ liber între statele CSI reprezintă o nouă etapă şi noi oportunităţi pentru ţările semnatare, în vederea asigurării creşterii economice şi sporirea competitivităţii economice a ţărilor CSI. „Acest lucru va permite crearea noilor locuri de muncă şi sporirea veniturilor cetăţenilor ţărilor noastre”, a spus acesta.

Azerbaidjan, Turkmenistan si Uzbekistan nu au semnat deocamdată Acordul de Liber schimb între statele CSI.

UNIMEDIA amintește că acum două săptămâni, liderul comunist Vladimir Voronin, a declarat că susține ideea lui Vladimir Putin de creare a Uniunii Euroasiatice, iar Moldova trebuie să facă parte din ea. De cealaltă parte, prim-ministrul moldovean a spus că Moldova își va continua drumul spre Uniunea Europeană, dar nu va neglija nici Acordul de comerț liber cu statele CSI. "Referitor la spațiul vamal unic. Trebuie să privim lucrurile nu doar teoretic, dar și practic. Această comunitate vamală UEA presupune politică tarifară comună, ceea ce contravine cu criteriile unice ale Organizației Mondiale a Comerțului, dar și în contradicție cu principiile spațiului comercial liber european. Noi ne vom continua calea intregrării europene. Dar, în același timp, vom asigura regim de comerț liber și cu spațiul CSI. Acest document nu e în contradicție cu principiile OMC și semnarea noastră a Acordului de liber schimb cu UE", a declarat Filat la una din ultimele ședințe de Guvern.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: