Societatea civilă solicită depolitizarea PG, SIS, MAI, CCCEC

joi, 20 octombrie 2011

Societatea civilă solicită depolitizarea PG, SIS, MAI, CCCEC

Clasa politică trebuie să-şi asume deplina responsabilitate pentru implementarea reformelor în interesul cetăţenilor şi să depolitizeze instituţiile de drept din Republica Moldova. Cu o declaraţie în acest sens vin un grup de organizaţii din societatea civilă, printre care Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, Institutul pentru Politici Publice, Institutul pentru Drepturile Omului, Centru de Informare în Domeniul Drepturilor Omului.


Instituţiile menţionate îşi manifestă îngrijorarea faţă de lipsa de reformare a instituţiilor precum SIS, PG, MAI, CCCEC. Potrivit lor, clasa politică este mult mai focusată pe numiri şi demiteri, decât pe schimbări sistemice şi asigurarea reformelor instituţionale.

Grupul de organizaţii din societatea civilă recomandă depolitizarea procedurii de numire, prin introducerea procedeelor pluraliste şi competitive de selectarea a candidaţiilor la funcţia de conducere, asigurând dezbateri publice pe fiecare candidatură cu participarea opoziţiei şi societăţii ciivile.

"Fiecare tinde să-şi pună oamenii lor, peste tot în aceste instituţii. Până acum nu s-a schimbat sistemul preluat de la comunişti. Polizarea acestor instituţii înseamnă crâşuirea în favoarea acelor susţinuţi de partidele respective, lucru trivial, banii sunt răspunsul", consideră Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice.

Referindu-se la situaţia cu demiterea procurorului general, Barbăroşie a specificat că astăzi nu vor avea loc demiteri. "Astăzi nu va fi nici o demitere, cu excepţia cazului în care procurorul general, Valeriu Zubco, a fost convins să-şi dea demisia. Demiterea şefului SIS a avut loc cu grave încălcări, dacă nu legale, atunci cel puţin politice", consideră expertul politic.

Totodată se mai recomandă ca în ministere să fie raţionalizat sistemul de luare a deciziilor.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: