Lukașenko susține ideea lui Putin privind crearea Uniunii Euroasiatice

marți, 18 octombrie 2011

Lukașenko susține ideea lui Putin privind crearea Uniunii Euroasiatice
Aleksandr Lukaşenko
Foto: rian.ru

„În spatele ideii propuse de premierul rus Vladimir Putin privind necesitatea creării Uniunii Euroasiatice nu se află un bluf, sau conjunctură politică, ci o strategie corectă”.  De această părere este preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care a oferit un comentariu - „Despre soarta integrării noastre” pentru publicația Izvestia.


„Nu aș dori să aduc complimente  colegului meu, fostului președinte rus şi actualului prim-ministru, aş putea afirma că acest articol este un eveniment de importanță majoră. Rusia pentru prima dată după mulţi ani, clar şi fără echivoc a enumerat prioritățile de pe agenda relaţiilor cu ţările (Belarus şi Kazahstan, - n.r.) cu care a avut soarta sovietică comună”, a declarat preşedintele belarus.

Totodată, Lukaşenko a afirmat că doar „persoane înguste la minte” ar putea acuza publicația lui Putin şi autorul acesteia de campanie electorale. Potrivit acestuia, strategia de integrare descrisă în articol se adresează nu doar electoratului, vecinilor Federației Ruse, dar și tuturor centre de putere globale.

Deși Lukaşenko consideră că viitoarea Uniune nu trebuie să se bazeze pe valori „primitive”, liderul belarus nu renunță la accesul la resursele energetice. „Doar egalitatea  partenerilor, inclusiv cea economică, cu acces egal la sisteme energetice comune şi de transport ar putea sta la baza uniunii noastre”, declară autorul articolului.

Potrivit șeful statului belarus, Uniunea Euroasiatică nu trebuie să rămână una închisă, ci să devină o parte a proceselor integraționiste europene.

UNIMEDIA reamintește că în luna octombrie curent, premierul rus, Vladimir Putin a anunțat lansarea din 1 ianuarie 2012 a Spaţiului Economic Comun pornind de la Federația Rusă, Belarus şi Kazahstan, la care ulterior vor adera Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul formând toți împreună Uniunea Eurasiatică. Informații în acest sens au apărut într-un articol publicat de Izvestia,  intitulat „Un nou proiect de integrare pentru Eurasia: un viitor care se naște astăzi”.

Ulterior, liderul Partidului Comuniștilor din Moldova, Vladimir Voronin, a salutat această inițiativă parvenită din partea premierului rus și a declarat că țara noastră trebuie să adere la această uniune-vamală.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: