Moldova şi Gazprom, în plin proces de negocieri a noului contract de livrare a gazului

vineri, 21 octombrie 2011

Moldova şi Gazprom, în plin proces de negocieri a noului contract de livrare a gazului
poză simbol
Foto: adevarul.ro

Republica Moldova şi furnizorul rus „Gazprom” sunt în toiul negocierilor pe marginea semnării noilor contracte privind condiţiile de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova şi tranzitare a lor pe teritoriul ţării, începând cu anul 2012. Potrivit Serviciului de Presă al SA "Moldovagaz", ultima întrunire la nivel de experţi, a treia la număr, a avut loc la 5 octombrie curent la Moscova, în cadrul căreia părţile s-au înţeles asupra anumitor aspecte referitoare la aceste contracte.


Data-limită de achitare cu „Gazprom” pentru furnizarea lunară a gazelor naturale ar urma să fie prelungită până la data de 26 a lunii ulterioare celei de gestiune, anterior în contract fiind stipulată data de 20. Această măsură va permite citirea indicilor echipamentelor de măsurare şi emiterea facturilor de plată până la data de 5 a lunii ulterioare, cu achitarea lor până la data de 15, ceea ce îi va oferi consumatorului 10 zile în plus pentru efectuarea plăţilor respective până a fi deconectat de la reţeaua de aprovizionare cu gaze pentru neachitare. 


De asemenea, grupul de experţi ai „Gazprom” a fost de acord să examineze argumentările părţii moldave vizavi de valoarea puterii calorifice a gazelor naturale utilizate în calculul preţului la gaze. Mai mult de atât, la şedinţă au fost puse în discuţie principiile de formare a preţului de livrare a gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, începând cu anul 2012.

Conform rezultatelor şedinţelor anterioare (15 iulie şi 7 septembrie 2011), părţile au hotărât ca durata de valabilitate a noului contract privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în RM şi a contractului privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale pe teritoriul republicii să constituie 3 ani (perioada 2012-2014). Runda următoare de negocieri este preconizată pentru finele lunii curente şi se va desfăşura la Moscova, scrie sursa citată.

Amintim că la finele acestui an expiră contractul încheiat în anul 2008 între Guvernul Republicii Moldova şi concernul rus Gazprom. Potrivit acestui contract, semnat de Guvernul Tarlev, tarifele la gazele naturale livrate ţării noastre de către Rusia sunt revizuite o dată la trei luni.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: