18 noiembrie - prima încercare de a alege președintele țării

joi, 20 octombrie 2011

18 noiembrie - prima încercare de a alege președintele țării
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Prima tentativă de alegere a președintelui țării în Parlament va avea loc la 18 noiembrie. Aceasta a fost decizia aprobată în urmă cu puțin timp de către deputații PCRM, PLDM și PD. Fracțiunea PL și deputatul Mihai Godea s-au declarat împotriva acestei inițiative, pe motiv că această acțiune ar putea duce țara la alegeri anticipate.

„La noi în proiect, inițial a fost propusă data de 17 octombrie, dar pentru că majoritatea nu a acceptat, noi suntem gata să o actualizăm și propunem data de 8 noiembrie”, a menționat deputatul PCRM, Artur Reșetnicov. În replică, liberal-democrații au propus data de 18 noiembrie. „Ar fi bine să avem măcar o lună la dispoziție pentru a purta discuții în cadrul unei platfome parlamentare largi, așa cum am convenit când am propus proiectul declanșării procedurii de alegere a șefului statului pe ordinea de zi”, a subliniat Valeriu Streleț.


A fost creată comisia parlamentară specială pentru desfășurarea alegerilor șefului statului. Fiecare fracțiune parlamentară și-a delagat reprezentanți. Din partea PCRM: Victor Vitiuc, Zinaida Chistruga, Sergiu Sârbu și Artur Reșetnicov; PLDM - Tudor Deliu, Iurie Chiorescu și Geroge Mocanu; din partea PL și PD, Valeriu Munteanu și Alexandru Stoianoglu. „Nu a fost o decizie unanimă. PL a votat împotriva includerii proiectului de lege privind declanșarea procedurii de alegere a șefului statului și nu a susținut această inițiativă cu privire la data alegerii. Cu toate acestea vom delega reprezentatul nostru pentru a supraveghea corectitudinea desfășurării alegerilor”, a subliniat Ion Hadârcă, deputat PL.

Propunerea de a declanșa procedura de alegere a președintelui țării a fost făcută de Marian Lupu în dimineața zilei de astăzi. „Este o perioada responabilă pe umerii partidelor parlamentare. Prioritatea numărul unu este chestiunea de alegere a șefului statului. În cadrul unei platforme parlamentare largi, noi trebuie să identificăm de comun o soluție pentru depășirea situației. Eu sper la o mobilizare și reponsabilizare a întregului corp de deputați. Din păcate, sau din fericire, este un subiect care mă vizează și pe mine personal, în calitate de candidat la această funcție. Sunt gata să fac un pas la o parte, dar să identificăm o soluție. Trebuie să depunem tot efortul pentru ca șeful statului să fie ales”, a declarat Lupu din prezidiu. 

Ideea acestuia a fost susținută și de președintele fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț. „Procedura de alegere a șefului statului trebuie tratată cu maximă responsabilitate. În cazul unui eșec ne trezim în pragul unor alegeri anticipate. Salutăm propunerea de a iniția discuții pe platformă largă parlamentară pentru identificarea unei candidaturi comune”, a menționat sursa.


De cealaltă parte, președintele PL, Mihai Ghimpu a solicitat ca această chestiune să fie amânată deocamdată, cel puțin până la o ședință a liderilor AIE. „Și noi recunoaștem că președintele trebuie ales și trebuia ales demult. Nu avem stabilitate politică și nu putem face reforme. Noi , Alianța, am întreprins acțiuni, însă dialogul cu PCRM n-a dat rezultat. Propunem să amânăm subiectul pentru săptămâna viitoare și să ne adunăm în Alianță să discutăm pe calea care mergem în continaure. PCRM anume asta urmărește - declanșarea procedurii și să ne ducă la alegeri anticipate”, a conchis Mihai Ghimpu.

UNIMEDIA amintește că ultimele alegeri parlamentare au avut loc la 28 noiembrie 2010. De atunci, AIE2 nu a declanșat procedura de alegere a șefului statului. Curtea Constituțională a recomandat Parlamentului în luna septembrie 2011 să înceapă procedura de alegere a președintelui țării cât mai curând. Dacă alegerea președintelui suferă eșec de două ori și deputații nu pot ajunge la un compromis, președintele Parlamentului trebuie să dizolve Legislativul și să anunțe alegeri parlamentare anticipate.  

Pentru alegerea președintelui țării trebuie să voteze cel puțin 61 de deputați.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: