Publika TV, acuzată de complicitate în cazul evadării lui Eduard Baghirov

joi, 20 octombrie 2011

Publika TV, acuzată de complicitate în cazul evadării lui Eduard Baghirov
Foto: publika.md

Deși fracțiunea Partidului Liberal a solicitat conducerii SIS, MAI, Serviciului Vamal, al Grănicerilor, precum și Procuraturii Generale să se prezinte în Parlament pentru a da explicații vizavi de evadarea scriitorului rus Eduard Baghirov, în Legislativ n-a venit nimeni din șefi, doar reprezentanții acestor instituții. 

În lipsa unei persoane de conducere din partea SIS-ului, în Parlament a venit vicedirectorul Valentin Dediu, însă, acesta n-a putut oferi prea multe informații. „SIS nu a fost citat să asigure respectarea hotărârii de judecată. Baghirov este cel care trebuia să respecte prevederile arestului la domiciliu.


Din datele pe care le cunoaștem, Baghirov a ieșit din țară în jurul orei 19:30, prin regiunea transnistreană, de unde a plecat spre Odesa. Am inițiat o anchetă pentru a vedea transportul și persoanelor care l-au însoțit. Am solicitat în regim de urgență de la partenerii noștri din Ucraina aceste informații”, a precizat vicedirectorul SIS.

Deputații s-au întrebat cum de este posibil ca un post de televiziune să cunosacă despre „escapada” lui Baghirov, să obțină un interviu în exclusivitate, iar SIS-ul să nu știe nimic.


„Cum este posibil ca Baghirov să ofere un interviu de o oră și jumătate la un post de televiziune de la Chișinău? E vorba de Publika TV. O echipă s-a deplasat în Odesa și l-au așteptat acolo. Deci este vorba de o complicitate, înseamnă că s-a știut. Cum jurnaliștii au știut, dar organele de drept nu?”, a întrebat deputatul PL, Valeriu Saharneanu.

Deputatul comunist Iurie Muntean nu a ezitat să-i ia peste picior pe liberali. „Din câte cunosc eu, în urma partajărilor de funcție, SIS-ul a revenit PL-ului. De ce nu l-ați informat pe dl. Saharneanu, că el acum arată prost în Parlament”, a spus pe un ton ironic Muntean.  

În replică, vicedirectorul SIS a răspuns: „Noi respectăm leagea și informăm instanțele, nu părțile terțe”. Și președintele Parlamentului a ținut să dea o replică în legătură cu evadarea lui Baghirov. „Se simțea vinovat, nevinovatul nu fuge. Logica simplă”, a subliniat Marian Lupu.

Într-un final, deputații au decis ca informațiile din partea celorlalte instituții vizate să fie oferite de către conducerea instituțiilor în una din ședințele următoare.

UNIMEDIA precizează că astăzi dimineața Publika TV a pus pe post un interviu exclusiv cu Eduard Baghirov. Potrivit sursei, interviul a fost acordat la Odessa, la câteva ore după ce Baghirov a părăsit Moldova.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: