STRATFOR: Rusia are oportunitatea să devină o putere economică influentă în regiune

joi, 20 octombrie 2011

STRATFOR: Rusia are oportunitatea să devină o putere economică influentă în regiune
poză simbol

„Criza financiară europeană oferă Rusiei o oportunitate rară de a deveni o putere economică influentă în regiune. Criza în continuă creștere face ca ţările europene să renunțe la mai multe proiecte din afara regiunii şi să stopeze expansiunea rusă în fostele republici sovietice”. De acestă părere sunt experții de la STRATFOR, una din cele mai performante agenții din lume, specializate în analiză geopolitică și investigații.

Opt din cele unsprezece ţări care fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au semnat marţi Acordul de Liber Schimb. Celelalte trei țări o vor face până la sfârşitul acestui an, informează STRATFOR.


Potrivit analiștilor, „de fapt, CSI demult a devenit un loc de discuții al cărui componente militară şi economică rămâne pur simbolice. Încercările anterioare de a crea un spaţiu de comerţ liber nu au rezultat în semnarea acordurilor”.


„Fostele republici sovietice se arată mai atrase de ideea aderării la alianțe comerciale sau economice cu Occidentul decât de încheierea  acordurilor similare cu Rusia. Totuși, în mod tradiţional, țările din CSI aderă la uniunea economică cu Rusia din motive politice sau de securitate,” se mai spune în analiză.

Conform sursei, până în prezent, Rusia nu a putut concura cu Occidentul şi în special cu Europa, în materie de investiţii, modernizare şi relații comerciale. Pârghia economică a fost întotdeauna una dintre cele mai puternice în arsenalul Occidentului, care încerca să scoată fostele republici sovietice de sub influenţa Moscovei.

UNIMEDIA amintește că la 18 ctombrie, Republica Moldova la fel a semnat Acordul de Liber schimb cu statele CSI. Evenimentul a avut loc la Sankt-Petersburg, cu participarea premierului moldovean Vlad Filat. În prezent, Azerbaidjan, Turkmenistan si Uzbekistan nu au semnat deocamdată Acordul de Liber schimb între statele CSI. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: