Restartarea dialogului politic româno-rus: Transnistria pe agendă

miercuri, 19 octombrie 2011

Restartarea dialogului politic româno-rus: Transnistria pe agendă
Foto: mae.ro

O premieră în relațiile româno-ruse din ultimii cinci ani. Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Baconschi, l-a primit marți, 18 octombrie, pe reprezentantul special al Rusiei pentru conflictul transnistrean, Serghei Gubarev. Ultimul a venit la București pentru a avea consultări în problema transnistreană cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu.


Serghei Gubarev a anunțat despre o "restartare a dialogului politic" româno-rus și a reiterat interesul Moscovei pentru a menține acest dialog politic inclusiv în privința dosarului transnistrean.

La rândul sau, ministrul Baconschi a arătat ca România sprijină identificarea cât mai rapidă a unei soluții durabile a conflictului, care să asigure stabilitatea și prosperitatea regiunii, pe baza respectării principiilor suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute.

Secretarul de stat român, Bogdan Aurescu, a salutat, în acest context, decizia din 22 septembrie de la Moscova de reluare a dialogului oficial formal în cadrul formatului de negociere 5+2, exprimând aprecierea pentru eforturile depuse de Federația Rusa în acest scop.

Oficialii au convenit continuarea dialogului pe problematica transnistreana intre București si Moscova.
Trebuie de menționat că, este pentru prima dată în ultimii cinci ani când un reprezentant al diplomației ruse care se ocupă în mod special de Transnistria vine la București pentru consultări. Gubarev a fost numit în aceasta funcție în mai anul trecut, iar anterior, de dosarul transnistrean s-a ocupat timp de șase ani ambasadorul cu misiuni speciale Valeri Nesterușkin.

În vara anului trecut relatiile dintre Romania si Rusia au fost zguduite de un scandal de spionaj, soldat cu expulzarea reciproca a cate unui diplomat.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la epochtimes-romania.com


0 Comments: