Povestea unui student moldovean, relatată de New York Times

miercuri, 19 octombrie 2011

Povestea unui student moldovean, relatată de New York Times
poză simbol

Un student moldovean a venit în Statele Unite ale Americii printr-un program de schimb cultural, promovat de guvernul federal american. Programul oferă studenţilor străini posibilitatea să petreacă o vară de vis în SUA. Așa începe un articolul publicat de The New York Times despre istoria unui student moldovean, care a acceptat să vină în SUA pentru a beneficia de un salariu total de 6000 de dolari.

Peste o lună de ședere în SUA, Tudor Ureche de 22 de ani a trimis o scrisoare într-o engleză stâlcită către Departamentul de Stat în care s-a plâns de „condițiile mizerabile în care s-a pomenit”, de când lucrează la o uzină de împachetare a ciocolatelor în Pennsylvania.


În loc să facă cunoștință cu cultura țării în care au ajuns, studenții au fost duși la unitatea de ambalare unde erau nevoiți să muncească în câteva schimburi de noapte pe linii de producţie, ridicând în repetate rânduri cutii de până la 30 kg. 


Lucrul era plătit prost, iar costurile suplimentare precum cazarea şi transportul nu erau recompensate. Plângerile tinerilor către conducerea uzinei au fost întâmpinate cu ameninţări.
„M-am ales cu dureri grave de spate chiar din prima zi de muncă. Dacă aș fi continuat în acest ritm, aș fi avut probleme cu sănătatea”, declară Ureche. Tânărul spune că a fost „maltratat, ignorat și amenințat de către compania care l-a adus în SUA.

 „Am rămas dezamăgit de experienţa în SUA. Studenţii nu sunt muncitori ieftini. Ei vin aici pentru a întâlni oameni noi, să facă niște bani pentru a călători. Acest program nu presupune un trai fără hrană, fără bani, fără nimic”, a mai spus Ureche.
“Programul, la care apelează circa 130 de mii de studenți străini în fiecare an, are un impact enorm în formarea imaginii Statelor Unite în țările străine,” consideră autorul articolului.

UNIMEDIA amintește că în august, studenţii străini, inclusiv din Republica Moldova, care au venit în Statele Unite în cadrul unui program de schimb cultural, au intrat în grevă la o fabrică de ciocolată din statul Pennsylvania.

Atunci, reprezentantul Hershey Co a declarat că pentru studenţii străini sunt stabilite condiţiile de muncă, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite, iar salariu acestora corespunde cu salariul minim stabilit de către autorităţile statului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: