(video) Volvo dezvoltă o tehnologie pentru evitarea coliziunilor cu animalele sălbatice

vineri, 10 iunie 2011

(video) Volvo dezvoltă o tehnologie pentru evitarea coliziunilor cu animalele sălbatice

Volvo mai face un pas în siguranţa activă prin dezvoltarea unui sistem ce alertează şi frânează automat în cazul unei coliziuni iminente cu un animal sălbatic de pe drum. Noul sistem va fi lansat pe piaţă în câţiva ani.


Proiectul de a dezvolta un sistem de siguranţă ce reduce riscul unei coliziuni cu animalele sălbatice este parte a viziunii Volvo pentru 2020 - conform căreia nimeni nu ar mai trebui să fie rănit grav într-o maşină nouă Volvo. Noul sistem este bazat pe tehnologia de la utilizată la detectarea pietonilor cu frânare automată, introdusă în 2010.

„Noul sistemul este format din două părţi: un senzor radar şi o cameră în infraroşu ce înregistrează situaţia traficului”, explică Andreas Eidehall, expert tehnic în materie de siguranţă activă la Volvo Car Corporation.

Este esenţial ca sistemul să funcţioneze şi în întuneric, având în vedere că majoritatea coliziunilor cu animalele sălbatice au loc pe timp de noapte sau ceaţă şi în lunile de iarnă. Camera monitorizează drumul înainte şi dacă un animal se află în raza sistemului acesta alertează şoferul cu un semnal sonor. Dacă şoferul nu reacţionează, sistemul de frânare este activat automat.

„Obiectivul acestui sistem este de a funcţiona şi la viteze normale de autostradă. În cazul în care sistemul nu poate ajuta şoferul să evite complet coliziunea, maşina este încetinită suficient de mult pentru a reduce forţa de impact şi astfel rănirile serioase”, a mai spus Andreas Eidehall.

O provocare pentru ingineri o reprezintă „învăţarea” sistemului de a recunoaşte diferite animale. O echipă de dezvoltare de la Volvo a petrecut o zi într-un parc safari şi a înregistrat digital animalele şi diversele lor comportamente, concentrându-se în special pe elan, cerb şi cerbul lopătar. În primul stagiu, sistemul va răspunde la animalele mari ce prezintă risc major de rănire a şoferului sau a pasagerilor în cazul unui impact.

Mulţi şoferi sunt foarte preocupaţi de riscul coliziunii cu animalele sălbatice. În Suedia, peste 40.000 de accidente în fiecare an implică animale. Cel mai mare pericol îl reprezintă elenul.

„Într-un impact cu un elan există un risc relativ ridicat de rănire a persoanelor de la bord având în vedere că de cele mai multe ori animalul se rostogoleşte pe capotă sau pe parbriz”, spune Andreas Eidehall.

Sistemul de detectare a animalelor este încă într-o fază incipientă de dezvoltare, fiind testate diverse tehnologii şi software. Sistemul va fi gata pentru integrarea în producţia de serie „în câţiva ani”.

Video: Volvo dezvoltă o tehnologie pentru evitarea coliziunilor cu animalele sălbatice



0 Comments: