Creşterea accizelor la petrol şi taxei rutiere – soluţie pentru ca drumurile să fie reparate

vineri, 18 februarie 2011

Creşterea accizelor la petrol şi taxei rutiere – soluţie pentru ca drumurile să fie reparate
Poză simbol
Foto: guratirgului.ro

Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor din Republica Moldova (UTD) solicită o majorare a accizelor la petrol şi taxei la drumuri. Despre acest lucru a informat astăzi, 18 februarie, viceministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim, în cadrul unei conferinţe de presă.


Potrivit sursei, transportatorii au propus o majorare a accizelor de la produsele petroliere  - la benzină de la 2700 la 3000 lei, adică cu circa 11% şi la motorină de la 1150 la 1500 lei, cu circa 30%. „Aceste majorări, însă, nu neapărat ar duce la creşterea preţului la pompă, deoarece noi considerăm că mai sunt rezerve. În schimb, acestea ar aduce 120-130 milioane în conturile ministerului, care ar putea fi folosiţi pentru reparaţie drumurilor”,  a explicat Gherasim.

Cât despre mărirea fondului rutier, la maşinile mici s-a solicitat dublarea taxelor rutiere, iar la camioane şi autobuze o creştere cu 30%-40%. „Acum se achită o taxă 150 lei. Eu cred că dacă se va achita 300 lei pentru un an de zile, pentru a te folosi de drumuri nu este mult. Fără mijloace financiare noi nu putem repara drumuri, din altă parte statul nu are de unde să-i ia decât de la utilizatorii de drumuri. Majorarea taxelor ar aduce circa 60-70 milioane lei anual”, a mai spus viceministrul.

Dacă vor fi sau nu luate în calcul propunerile UTD, Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor nu a putut preciza. „De abia s-a finisat lucrul cu FMI, de aceea nu este nimic cert şi nu putem spune nimic. Conceptual Ministerul Finanţelor are deja o viziune clară”, a specificat Boris Gherasim.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi


0 Comments: