duminică, 13 februarie 2011
Foto: captura video/Publika TV
|
Toate serviciile municipale activează în regim de alertă ca urmare a furtunii de vânt dezlănţuite pe parcursul zilei de ieri. Astăzi, 13 februarie la Primărie a fost convocată şedinţa Comisiei municipale pentru situaţii excepţionale, care continuă şi la acest moment. Mai multe echipe de intervenţie de la Asociaţia Spaţii Verzi lucrează în continuu la lichidarea consecinţelor cauzat de vântul năprasnic. Mai multe comune din oraşul Chişinău sunt şi la această oră fără energie electrică.
Şeful Direcţiei Spaţii verzi, Eliferii Haruţa a informat că în total în Capitală au căzut peste 62 de arbori, numărul total al acestora nu este încă stabilit. Pe parcursul zilei şi a nopţii 6 echipe speciale au intervenit la 42 de adrese, evacuând 51 de arbori căzuţi. Totodată, 25 de panouri publicitare au fost date jos de către rafalele de vânt, la lichidarea acestor consecinţe încă se lucrează. "Nu s-a făcut inventarierea la toate parcurile, acum se lucrează în parcurile din Capitală. După care, vom merge şi la Vadul-lui-Vodă", a precizat Haruţa, menţionând că echipele de intervenţie întâmpină frecvent o problemă. "Din cauza maşinile parcate în curţile blocurilor nu se putea de intervenit operativ. Până nu se găsesc stăpânii autoturismelor, noi nu putem lucra la lichidarea consecinţelor", a adăugat şeful Direcţiei Spaţii verzi.
Mai multe artere principale din oraş au fost blocate timp de câteva ore pe parcursul zilei de ieri, după ce mai mulţi arbori şi câteva panouri publicitare au fost doborâte la pământ. Este vorba, în special, de str. A. Mateevici, str. Mitropolitul Bănulescu-Bodoni şi bd. Renaşterii Naţionale.
Reprezentanţii de la Union Fenosa au anunţat că au înregistrat rupturi la 80 de linii electrice de tensiune joasă de 4 kV, iar la liniile de tensiune medie 6-10 kV au fost înregistrate 23 de deconectări. "Toate liniile electrice care au fost avariate până la ora 21:30 au fost conectate. Până în prezent, distribuitorul de energie electrică a primit 566 de apeluri din partea consumatorilor ca urmare a defecţiunilor survenite în urma vântului puternic. Rupturi de linie s-au înregistrat în Băcioi, Brăila, Ghidighici, Bâc, Coloniţa, Bubuieci, Ciorescu, Durleşti şi Truşeni", a subliniat Eduard Bezede, reprezentant Union Fenosa.
Direcţia Situaţii Excepţionale activează în regim de alertă din 12 februarie.
Ca urmare a întreruperilor de energie electrică, mai multe comune din municipiul Chişinău au rămas fără căldură. 7 staţii de pompare s-au deconectat. În prezent, punctul termic de la Tăbăcăria veche activează în condiţii de motor diesel şi nu de curent electric. Potrivit Termocom, probleme de livrare a agentului termic nu sunt.
Şefa Direcţiei Sănătate, Luminiţa Suveica a informat că trei centre de sănătate din suburbii, care se alimentează de la cazangerii autonome, au rămas fără căldură, după ce reţeaua electrică a fost deteriorată.
"Mai multe pavilioane şi locuri de joacă pentru copii au fost deteriorate. Câteva geamuri de la instituţiile de învăţământ preşcolar şi şcolar au fost sparte după ce mai mulţi arbori şi crengi au căzut. Iar în localitatea Durleşti, o parte din acoperişul unui liceul, de deasupra sălii de sport, a fost smuls. Însă acest lucru nu va periclitat procesul de studii", a explicat şefa Direcţiei Învăţământ, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.
UNIMEDIA precizează că meteorologii menţin şi pentru ziua de astăzi avertizarea de cod galben şi portocaliu - intensificări ale vântului.
0 Comments:
Post a Comment