Află cum moldovenii de peste hotare pot contribui la transparenţa procedurii de votare

marți, 27 iulie 2010

Află cum moldovenii de peste hotare pot contribui la transparenţa procedurii de votare
Foto: voteaza.md

Moldovenii de peste hotare, care vor participa la referendum, au posibilitatea să contribuie la simplificarea şi transparenţa întocmirii listelor electorale. Începând cu ziua de astăzi, 27 iulie, alegătorii de peste hotare se pot înregistra on-line pe site-ul www.voteaza.md, pentru a fi excluşi din listele de bază din locul domicilierii şi incluşi în listele de bază ale secţiilor de votare din ţările, unde se vor afla la momentul votării. Astfel, CEC va putea monitoriza întocmirea listelor suplimentare.


"Înregistrarea prealabilă a cetăţenilor moldoveni, aflaţi peste hotarele ţării, va face activitatea Comisiei Electorale Centrale mai uşoară, mai transparentă şi mai eficientă", a declarat secretarul CEC, Iurie Ciocan.

El a precizat că înregistrarea prealabilă nu este obligatorie şi toţi cetăţenii moldoveni, aflaţi peste hotare, care se vor prezenta la urnele de vot la 5 septembrie, vor putea să voteze. 

Procesul întocmirii listelor electorale, însă, va fi mai uşor. Moldovenii care nu se vor înregistra, vor fi incluşi în listele suplimentare, iar cei înregistraţi vor figura pe listele electorale de bază ale secţiilor din ţările, în care vor vota.

Pentru a se înregistra, un cetăţean al Republicii Moldova, aflat peste hotare, trebuie să acceseze site ul www.voteaza.md. El va completa un formular simplu, în care va trebui să indice numărul personal de identificare, localitatea unde este domiciliat şi localitatea, unde intenţionează să şi exercite dreptul de vot.

Pagina www.voteaza.md este o pagină oficial aflată în gestionarea Comisiei Electorale Centrale. Pe lângă posibilitatea de preînregistrare, pagina oferă informaţii despre baza legislativă a referendumului, listele secţiilor de votare din ţară şi peste hotarele ei, dar şi numerele de telefon ale liniei fierbinţi pentru cetăţeni.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: