MAE atenționează asupra scumpirii pâinii cu 40 % în câteva luni și lansează programul „Pâine pe fiecare masă”

marți, 27 iulie 2010

MAE atenționează asupra scumpirii pâinii cu 40 % în câteva luni și lansează programul „Pâine pe fiecare masă”
Foto: razeioana.weblog.ro

„Pâinea s-ar putea scumpi cu cel puţin 35-40 % peste numai câteva luni, din cauza producţiei scăzute de grâu la nivel naţional”. Declarația aparține preşedintelui MAE, deputatul Veaceslav Untilă, lansată azi, 27 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, unde a mai prezentat și o serie de măsuri care, aplicate cu prioritate, ar putea bloca aceste scumpiri prognozate pentru toamna 2010 – primăvara 2011.


“Spunem însă cu toată convingerea că măsurile cuprinse în programul „Pâine pe fiecare masă” vor avea efecte reale şi vor avea succes doar dacă vor fi aplicate cu responsabilitate şi în regim de maximă prioritate. MAE şi restul colegilor noştri din Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să lucreze pentru a bloca, prin acţiuni concrete, îndeplinirea acestei crize care ne paşte”, a declarat Untilă.

Potrivit analizelor şi previziunilor Departamentului de Strategie şi Planificare al MAE, condus de Veaceslav Afanasiev, doctor în ştiinţe agricole, securitatea alimentară a Republicii Moldova este ameninţată de creşterea preţurilor la grâu. “Datele arată că în anul 2010 se vor recolta maxim 240 de mii de tone de grâu, cu 60 de mii de tone mai puţin decât se consumă. Cum se vor reflecta acestea în buzunarul moldovenilor? Preţul la grâu şi mai ales la pâine, va creşte în iarna acestui an şi primăvara anului viitor cu cel puţin 40 de procente. Noi nu dorim să alarmăm populaţia, ci să atragem atenţia asupra unei probleme reale cu care riscă să se confrunte Republica Moldova în doar câteva luni ”, a spus specialistul MAE.

Potrivit surselor, soluţiile cuprinse în programul MAE vor fi prezentate Alianţei pentru Integrare Europeană, urmând să fie stabilit un calendar comun pentru implementarea măsurilor de prevenire a scumpirilor. “Dacă nu acţionăm acum pentru a bloca creşterea preţului la pâine, cetăţenii Republicii Moldova vor avea de suferit în primăvara anului viitor. Referendumul nu trebuie să ne distragă atenţia de la problemele oamenilor”, a încheiat Veaceslav Untilă. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: