Studiu: Guvernul trebuie să urmărească maximizarea volumului de ISD în economia ţării

marți, 27 iulie 2010

Studiu: Guvernul trebuie să urmărească maximizarea volumului de ISD în economia ţării
Foto: fondurieuropene.newschannel.ro

„Pe termen lung, investiţiile străine directe (ISD) au avut un major în asigurarea creşterii economice în Republica Moldova, ponderea companiilor străine şi mixte crescând de la 1% în 1995 la circa 19% în 2008. Criza financiară a avut un impact dramatic asupra investiţiilor străine, iar influxurile de ISD s-au diminuat în 2009 de peste 8 ori”. Acestea sunt doar investigat câteva din constatările unui studiu care a analizat impactul ISD asupra economiei Republicii Moldova.


Studiul, care acoperă perioada 2004-2008,  a investigat măsura în care ISD au contribuit la creşterea exporturilor şi angajarea forţei de muncă, performanţele companiilor ISD în comparaţie cu activitatea companiilor cu capital local, efectele pozitive sau negative asupra producătorilor locali.

„Concluzia principală este că efectele economice pozitive ale ISD depăşesc cu mult cele negative, este clar că Guvernul trebuie să urmărească maximizarea volumului de ISD în economia ţării. În acest sens una din recomandări este continuarea privatizării”,  se arată în lucrare.

O opţiune de atragere a ISD-urilor ar fi încurajarea parteneriatelor publice-private. Potrivit experţilor, este necesar de a anula interdicţiile impuse companiilor rezidente cu capital străin de procurare a terenurilor cu destinaţie agricolă.

O altă recomandare identificată de autorii studiului este reforma sectorului educaţional, care va asigura pe termen lung dezvoltarea capitalului uman şi majorarea capacităţii de absorbţie a investiţiilor străine.

Lucrarea respectivă a fost elaborată de către Centrul Analitic Independent „ Exper- Grup”, în colaborare cu Ministerul Economiei şi PNUD Moldova, în cadrul proiectului comun al ONU.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: