Bilanţul unui an democrat: Republica Moldova s-a apropiat de UE?

sâmbătă, 31 iulie 2010

Bilanţul unui an democrat: Republica Moldova s-a apropiat de UE?
Foto: moldavie-moldova-magazine.com

Guvernarea liberal-democrată de la Chişinău a împlinit un an. Oamenii simpli spun că acum nu se mai tem să spună ce gândesc, analiştii politici afirmă că faţa Moldovei s-a schimbat, iar clasa politică vorbeşte despre o deschidere fără precedent a comunităţii internaţionale faţă de Republica Moldova, transmite Jurnalul Naţional.


Prima şi cea mai mare realizare a actualei guvernări liberal-democrate este evitarea falimentului. După 8 ani de guvernare, comuniştii au lăsat în urmă o gaură bugetară de 8,5 miliarde de lei moldoveneşti, ceea ce constituie 50% din valoarea unui buget anual al Moldovei. După căderea regimului Voronin, Uniunea Europeană, SUA, România şi organismele financiare internaţionale au aprobat programe speciale de relansare a Moldovei, iar Consiliul Europei s-a implicat rapid în soluţionarea crizei constituţionale provocată de imposibilitatea alegerii şefului statului în Parlament, consideră autorul articolului.

Potrivit sursei, actuala guvernare de la Chişinău s-a descurcat în condiţiile crizei economice mondiale şi chiar poate înregistra în acest an o creştere economică. "Situaţia financiară şi economică internă s-a stabilizat şi, posibil să avem anul acesta chiar o creştere economic, dar din punct de vedere managerial, alianţa a şchiopătat mult. Adesea am fost martori ai unor declaraţii contradictorii", a spus expertul independent Arcadie Barbăroşie.

Cel mai mare eşec vizibil al Alianţei este, însă, în opinia lui Nicolae Negru, cel legat de divizarea societăţii, moştenită de la guvernarea comunistă. "Ruptura se adânceşte şi riscă să devină una etnică, susţine analistul. O parte din vorbitorii de limba rusă care au votat cu AIE trec în tabăra PCRM, din motive ce ţintesc relaţia cu Rusia".

Sursa: UNIMEDIA cu referire la Jurnalul Naţional


0 Comments: