Observatorii referendumului: Cazul de la Bălţi s-ar putea repeta

miercuri, 28 iulie 2010

Observatorii referendumului: Cazul de la Bălţi s-ar putea repeta
Foto: UNIMEDIA

"Decizia Consiliului municipal Bălţi este o încălcare flagrantă a drepturilor omului. Primarul general al capitalei de nord, folosind resursele administrative, încalcă drepturiele alegătorilor săi", consideră membra Academiei Europene a Societăţii Civile şi a Primului Club al Consiliului Europei, Renata Verejanu.


Potrivit organizaţiei, care se ocupă de monitorizarea procesului desfăşurării referendumlui din 5 septembrie, cazul de la Bălţi ar putea să nu fie singura încălcare în perioada preelectorală.

"Monitorizarea poate fi corectă doar dacă începe cu mult timp înaintea desfăşurării evenimentului", spune Renata Verejanu, menţionând că în cadrul alegerilor din 5 aprilie, observatorii din partea OSCE şi Consiliului Europei
"au trecut pe la secţiile de votare doar în ziua alegerilor".

De asemenea, membrii Academiei sunt îngrijoraţi de procedura de selectare a observatorilor din partea partidelor politice. "După paravanul unui număr enorm de observatori din partea partidelor la alegerile din 5 aprilie, observatorii internaţionali nu au sesizat numărul imens de încălcări la multe secţii de votare", afirmă Verejanu, adăugând că persoanele incompetente, selectate ca observatori, sunt mai uşor de "intimidat".

Totodată, Academia Europeană a Societăţii Civile şi Primul Club al Consiliului Europei consideră că membrii Comisiei Electorale Centrale, aflându-se la finele mandatului său, nu vor fi interesaţi pentru a pregăti un "număr enorm de membri noi pentru secţiile de votare".

"Este imorală chemarea alegătorilor să boicoteze referendumul", a mai spus Verejanu, referindu-se la Partidul Comuniştilor şi la alte partide politice, care încearcă să-şi influenţeze alegătorii.

UNIMEDIA precizează că ieri, 27 iulie, Consiliul Municipal Bălţi a votat pentru boicotarea referendumului, prin votul majorităţii consilierilor comunişti. Academia Europeană a Societăţii Civile şi Primul Club al Consiliului Europei sunt printe primele organizaţii care au fost acreditate de către CEC în calitate de observatori, pentru a monitoriza procesul desfăşurării referendumului din 5 septembrie. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: