500 de oameni din nordul Pakistanului au murit în urma inundaţiilor

sâmbătă, 31 iulie 2010

500 de oameni din nordul Pakistanului au murit în urma inundaţiilor
Foto: storage0.dms.mpinteractiv.ro

Dacă ruşii şi americanii au probleme serioase cu incendiile de vegetaţie, China şi Pakistanul luptă cu inundaţii de o amploare istorică. Aproape 500 de pakistanezi din nordul ţării au fost până acum ucişi de viituri, iar în China are loc o luptă disperată pentru evitarea unui dezastru ecologic, produs tot de ape.


În timp ce bilanţul victimelor inundaţiilor din Pakistan creşte aproape de la o oră la alta, elicopterele militare zboară non-stop pentru a salva sinistraţii refugiaţi de pe acoperişurile clădirilor care au rezistat viiturilor. Situaţia este extrem de riscantă pentru că majoritatea construcţiilor din zonele rurale sunt făcute din lut sau chirpici, ceea ce le face vulnerabile în faţa apelor. 

Pakistanul se confruntă cu cele mai grave inundaţii produse de ploile musonice din ultimele opt decenii. Aproape toate satele dintre metropolele Islamabad şi Peshawar sunt, în acest moment, sub ape, iar numărul sinistraţilor care au nevoie de ajutor de urgenţă e de ordinul zecilor de mii.

Coşmarul inundaţiilor a căpătat o notă şi mai dramatică în China, unde bilanţul victimelor inundaţiilor din această vară se apropie vertiginos de 1.000 de morţi. Numai în regiunea Jilin din nord-estul ţării, viiturile formate pe rîurile ieşite din matcă au ucis 30 de oameni, iar un sfert de milion de locuitori au fost evacuaţi de autorităţi. 

În aceeaşi regiune, autorităţile depun eforturi pentru a recupera 3.000 de butoaie cu substanţe chimice extrem de toxice, luate de viitură dintr-o uzină. Cele mai multe au fost adunate deja, dar până câmd nu vor fi toate recuperate, mai multe oraşe nu sunt alimentate cu apă potabilă. Patru milioane de oameni sunt afectaţi de această situaţie. 

În districtul Yongji, 27 de oamneni au murit în nici 24 de ore, iar numeroase localităţi au rămas fără electricitate, apă şi servicii de telecomunicaţii.

0 Comments: