Energia întunecată: Adevăr sau provocare pentru omenire?

marți, 27 iulie 2010

Energia întunecată: Adevăr sau provocare pentru omenire?
Foto: img.yuppy.ro

Natura energiei intunecate este una dintre cele mai interesante probleme fara raspuns a cosmologiei de astazi. O forta necunoscuta face ca expansiunea universului sa accelereze constant, insa cercetatorii nu reusesc sa-i descopere natura, desi au fost dezvoltate numeroase tehnici pana acum. Insa astronomii au realizat recent o solutie practica in acest sens: cel mai mare radiotelescop mobil.


Teoriile cercetatorilor prevad ca undele acustice de la inceputul universului ar fi trebuit sa lase urme perceptibile, insa se pune problema ca noi, oamenii nu le putem auzi. Potrivit Discovery.com, prin masurarea unor structuri mari lasate in urma de undele de sunet, astronomii ar putea face o serie de masuratori precise ale unor parametri ai energiei intunecate, ducandu-ne un pas mai aproape de determinarea naturii ei.

Astronomii Tzu-Ching Chang, Jeffrey Peterson, Ue-Li Pen si Kevin Bandura au folosit Green Bank Telescope din West Virginia pentru a cartografia o serie de nori de hidrogen, cu densitate foarte mica. Hidrogenul este cel mai comun element din galaxie, iar atomii acestei componente chimice dau o culoare caracteristica luminii, insa cartografierea hidrogenului nu este foarte usor de realizat. 

Echipa a dezvoltat noi tehnici de cartografiere, precum si metode de indepartare a interferentelor provocate din surse planetare si de la alte surse din univers. Munca lor de a descoperi energia intunecata a fost incununata cu lauri, deoarece pana acum, au reusit sa detecteze hidrogen la distante de 10 ori mai mari decat inainte.

Sursa: 9am.ro


0 Comments: