Tiraspolul respinge principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova

sâmbătă, 31 iulie 2010

Tiraspolul respinge principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova
Foto: moldova.md

Tiraspolul nu este de acord cu principiul păstrării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în negocierile pentru găsirea unei reglementări a conflictului şi încearcă să arate că recunoaşterea independenţei Transnistriei ar fi mai convenabilă chiar şi Europei.

Reprezentantul Tiraspolului în procesul de negociere, ministrul de externe Vladimir Iastrebceak, a declarat într-un briefing de presă că mai este nevoie de consultări atunci când se vorbeşte despre păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.


Vladimir Iastrebceak a mai declarat că începe să aibă impresia că diferendul transnistrean va fi rezolvat sub presiunea forţelor externe, astfel încât stânga Nistrului să fie alipită "artificial" malului drept.

"Alegerea Transnistriei este statul independent, care va putea ţine cont de interesele străine, ale ţărilor partenere şi ale ţărilor garante, dar care mai întâi de toate să îşi vadă de interesele proprii", a conchis reprezentantul Tiraspolului. 

Anterior, Ministerul de Externe de la Tiraspol a cerut Organizatiei Natiunilor Unite recunoaşterea independenţei, printr-o scrisoare transmisă la 26 iulie. "Republica moldovenească nistreană constată încă o dată şi atrage atenţia ONU că republica corespunde tuturor criteriilor internaţionale de stat independent şi întruneşte toate condiţiile necesare pentru a putea fi recunoscută pe plan internaţional".

La 22 iulie, Curtea Internaţională de Justiţie (CJI) de la Haga a decis că declararea independenţei Kosovo, la 17 februarie 2008, nu a încalcat legea internaţională.

UNIMEDIA aminteşte că autorităţile separatiste s-au adresat ONU şi în 2008, solicitând recunoaşterea independenţei şi făcând referire la evenimentele din Kosovo. La 22 iulie 2010, Curtea Internationala de Justitie (CJI) de la Haga a decis că separarea unilaterală a Kosovo de Serbia în 2008 nu a încălcat legea internaţională.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la REALITATEA.NET


0 Comments: