Ce paraziţi sălăşluiesc prin aşternuturi

sâmbătă, 31 iulie 2010

Ce paraziţi sălăşluiesc prin aşternuturi
Foto: adevarul.ro

Aşternuturile pot fi un adevărat paradis pentru acarieni şi insectele din familia Cimex lectularius (ploşniţa de pat, stelniţa) ce se adună în jurul resturilor uscate de sânge, salivă, sudoare şi, practic toate fluidele corporale la care vă puteţi gândi.


Ploşniţa de pat, care nu are niciun centimetru lungime, străpunge pielea omului pentru a se hrăni cu sângele său, pe timp de noapte. Odată sătulă, ea se întoarce între cusăturile saltelei sau în crăpăturile din pereţi. Impresionant este că, în timp ce oamenii pot trăi câteva săptămâni fără hrană, ploşniţa de pat poate trăi până la un an, fără a mânca.

Unele persoane pot avea chiar şi reacţii alergice în urma muşcăturii.

Acarienii sunt alte insecte care ni se ascund sub pernă, reprezentând o adevărată problemă pentru persoanele care suferă de astm.

Ca şi cum simpla prezenţă a paraziţilor microscopici nu este suficientă, excrementele lor sunt cele care ne provoacă tuse sau strănut, scrie CNN.

Eliminarea acarienilor este aproape imposibilă, dar numărul acestora poate fi redus. Luaţi în considerarea o husă impermeabilă pentru saltea, pentru a împiedica accesul acarienilor în aşternururi şi pernă, spălaţi săptămânal lenjeria la temperatură ridicată, eliminaţi păturile ca aşternut, aspiraţi salteaua. De asemenea, dacă aveţi copii, introduceţi săptămânal jucăriile de pluş în congelator pentru 24 de ore, deoarece temperatura de -18 grade Celsius distruge acarienii.
 
Dacă aveţi animale de casă, evitaţi să le lăsaţi în pat.


0 Comments: