Statuia originală a Modurei, realizată de sculptorul Baraschi, a fost regăsită după 50 ani

miercuri, 28 iulie 2010

Statuia originală a Modurei, realizată de sculptorul Baraschi, a fost regăsită după 50 ani
Foto: hotnews.ro

Statuia originală a Modurei, realizată de sculptorul  Constantin Baraschi în 1939 pentru ansamblul statuar Fântana Modurei, a fost descoperită în cimitirul Bellu, după ce timp de aproape 50 de ani s-a crezut că a fost distrusă. Modura, împreuna cu cele 20 de cariatide amplasate la intrarea în parcul Herăstrău, au fost demolate de comunişti în anii 50 pentru a face loc statuii lui Stalin. Grupul statuar care se afla acum la intrarea în Herestrau este o reconstituire realizată de sculptorul Ionel Stoicescu, în anul 2006, pe baza fotografiilor de epoca şi a unei cariatide originale găsite în cimitirul Belu în 2006.


Statuia Modurei a fost descoperită în urma cu câteva zile de către Dan Ghelase, Preşedintele Asociaţiei pentru promovarea artei şi culturii tradiţionale şi de arhitectul Lucian Mihăescu. 

"Din 2006, de când am căutat şi găsit în cimitirul Bellu cariatida după care s-au făcut mulajele cariatidelor din Herăstrău, mi-am propus să găsesc statuia Modurei. Lucian mi-a spus că sunt mai multe minuni în cimitirul Bellu. Noi căutam mormântul familiei Grant şi am dat peste Modura din întâmplare. Lucian mi-a spus iniţial că este o cariatida, dar când am vazut-o a devenit clar că este Modura. Mai ales că are semnătura lui Baraschi pe soclu. Este o opera de artă superba. Ar trebui pusă la locul ei în parcul Herăstrău", ne-a povestit Dan Ghelase.

Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din cadrul Primăriei Capitalei încă nu a decis ce se va întâmpla cu statuia. "Deocamdată trebuie să stabilim în proprietatea cui e statuia şi după aceea, dacă ne aparţine, o vom pune într-un spaţiu public ca să poată fi admirată de toata lumea. Nu cred că o vom duce înapoi în Herăstrău, în locul celei existente, deoarece aceasta din urmă este în perfecta stare", ne-a declarat Rodica Nimara, director Administraţiei Monumentelor. 


Ansamblul statuar Fântâna Modura a fost realizat în 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide aşezate de-o parte şi de alta a aleii reprezintă ţăranci din Muscel şi Mehedinţi cu ulcioare pe cap. La capăt se află statuia Modura, o femeie despre care legenda spune ca i-a oferit apa lui Carol al II-lea atunci când acesta a aterizat forţat în comuna Vadu Crişului, Bihor. Regele a emis şi o monedă înfăţiţând-o pe Modura.

Sursa: Hotnews.ro


0 Comments: