Rusia anunță că ar putea să fie înăsprit controlul calităţii vinurilor din Moldova

miercuri, 30 iunie 2010

Rusia anunță că ar putea să fie înăsprit controlul calităţii vinurilor din Moldova
Şeful "Rospotrebnadzor" Ghenadi Onişcenko
Foto: gdb.rferl.org

"Rospotrebnadzor" a declarat din nou că este necesar să fie înăsprit controlul calităţii vinurilor din Moldova, informează Interfax. Anterior, serviciile sanitare au depistat că vinurile din Moldova nu îndeplinesc cerinţele de siguranţă şi calitate. "Această situaţie ilustrează faptul că guvernul Republicii Moldova nu are aptitudinea de a asigura stabilitatea furnizărilor de vin în Rusia şi că trebuie să ia măsuri suplimentare în vederea controlului calităţii vinurilor exportate", a spus într-o declaraţie "Rospotrebnadzor, citat de agenţie.

În ultimul timp "Rospotrebnadzor" a respins în mod repetat vinurile din Moldova. Şeful "Rospotrebnadzor" Ghenadi Onişcenko susţine însă că au fost doar câteva cazuri de refuz şi asigură că cea mai mare parte a ofertei de vinuri din Moldova va continua să intre liber pe piaţa rusă.


Onișcenko, de asemenea, susţine că nu există la moment nicio interdicţie pentru vinul moldovenesc.  Cu toate acestea, el nu a exclus faptul că "Rospotrebnadzor" va suspenda deschiderea de noi puncte de trecere a producţiei vinicole moldoveneşti în Sankt-Petersburg şi Briansk.

În 2006, la iniţiativa serviciului sanitar din Rusia, importul de vinuri din Moldova a fost interzis, fiind găsite impurităţi dăunătoare.  Interdicţia a durat până în noiembrie 2007, şi exporturile au fost reluate integral abia în iulie 2009. Anul trecut, pe piaţa din Rusia au pătruns aproximativ 26,9 milioane de litri de vinuri moldoveneşti.

Pe lângă interzicerea importurilor de vin moldovenesc, Rusia a aplicat o măsură similară şi pentru băuturile alcoolice georgiene. Acestea din urmă nu pot fi cumpărate  în Rusia până în prezent, informează lenta.ru.

Sursa citată menţionează în acest context că preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, săptămâna trecută a emis un decret conform căruia, pe data de 28 iunie Moldova va sărbători anual Ziua de ocupaţie sovietică. Reprezentanţii din coaliţia de guvernământ, din care face parte şi Ghimpu, au încercat să-l descurajeze în luarea acestei decizii, dar preşedintele interimar a declarat că decretul nu va fi anulat.

sursa: Unimedia

0 Comments: