Economia Turciei surprinde: creştere de 11,7% în primul trimestru al anului 2010

joi, 1 iulie 2010

Economia Turciei surprinde: creştere de 11,7% în primul trimestru al anului 2010
Foto: mediafax.ro

Produsul Intern Brut al Turciei a crescut cu 11,7% în primul trimestru al acestui an, arată datele guvernului de la Ankara, citate de The Wall Street Journal. Aceasta a fost a doua creştere trimestrială consecutivă. Economia a ieşit dintr-o recesiune severă în ultimul trimestru din 2009, cu o creştere a PIB-ului de 6%, dupa un ciclu de patru trimestre de contracţie care a dus la scădere economică anuală de 4,7%.


Deficitul commercial al ţării a crescut în luna mai, însă mai puţin decât era estimat, influenţat de performanţa puternică a exporturilor, a anunţat Institutul Turc de Statistică. Creşterea economică înregistrată de Turcia este a doua ca mărime, după cea a Chinei de 11,9%.

În legătură cu aceste performanţe economice sau nu, controversatele negocieri cu Turcia, legate de integrarea acestei ţări în structurile UE, avansează. Aderarea Turciei la UE, căreia i se opun Franţa şi Germania, constituie din 2005 subiectul unor negocieri, întrerupte şi la cererea Ciprului. Meritul pentru reluarea negocierilor se datorează Spaniei, care exercită preşedinţia UE. Guvernul de la Madrid s-a pronunţat vehement pentru reluarea discuţiilor cu Ankara în cursul preşedinţiei sale preluate de la începutul acestui an.

sursa: Unimedia

0 Comments: