Tiraspolul cere Moscovei consolidarea prezenţei militare, iar Chişinăului - retragerea forţelor de poliţie

vineri, 2 iulie 2010

Tiraspolul cere Moscovei consolidarea prezenţei militare, iar Chişinăului - retragerea forţelor de poliţie
Foto: mpinteractiv.ro

Joi, 1 iulie 2010, la şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Tighina, delegaţia a prezentat o declaraţie în care afirmă că "cerinţele de ultimatum faţă de Rusia de a-şi retrage contingentul militar, care are funcţia de menţinere a păcii, prevăzute în decretul lui Ghimpu, sunt orientate spre modificarea formatului care funcţionează eficient şi spre distrugerea mecanismelor de conducere a Forţelor de pace comune, de control şi de asigurare a păcii în Zona de Securitate".Tiraspolul subliniază şi necesitatea retragerii forţelor de poliţie şi instituţiilor penitenciare ale Republicii Moldova din Bender (Tighina), informează Infotag.


"Ele sunt o dovadă elocventă a faptului că Chişinăul este axat pe escaladarea tensiunii, pe crearea unor premise pentru posibila restabilire forţată a aşa-numitei «ordini constituţionale» şi pe reluarea confruntării armate cu Transnistria", susţine delegaţia regiunii separatiste.

Făcând o comparaţie cu situaţia tensionată la care s-a ajuns în timpul conflictului dintre Georgia şi Osetia de Sud din august 2008, delegaţia recomandă "restabilirea numărului de militari ruşi de menţinere a păcii, precum şi reluarea zborurilor în Zona de Securitate a escadrilei formate din şase elicoptere Mi-8 şi patru elicoptere Mi-24".

Delegaţia moldovenească a respins declaraţia părţii transnistrene. Ea a amintit că, în conformitate cu cerinţele Acordului de la Odesa din 1998 privind măsurile de încredere şi dezvoltare a contactelor între Republica Moldova şi Transnistria, contingentul militar moldovean a fost redus, iar creşterea prezenţei militare ruse în Zona de Securitate nu este justificată în nici un fel.

Republica Moldova a pledat şi pentru înlocuirea contingentului militar de menţinere a păcii cu o misiune de observatori civili sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

sursa: Unimedia

0 Comments: