Ucraina renunţă la NATO de dragul Rusiei

vineri, 2 iulie 2010

 Ucraina renunţă la NATO de dragul Rusiei
Foto: mediafax.ro

Parlamentul ucrainean a adoptat în noaptea de 1 spre 2 iulie curent, în ultima lectură, o lege care stipuleaza că Ucraina nu poate să adere la niciun bloc militar internaţional, relatează RIA Novosti. 259 din totalul de 279 de parlamentari au votat în favoarea textului, care exclude posibilitatea ca fosta republică sovietică sa adere vreodată la Alianţa Nord-Atlantică.


Viktor Ianukovici, care a devenit preşedintele Ucrainei în februarie, a declarat că intenţionează să renunţe la planurile predecesorului sau privind o candidatură a ţării la NATO, transmite NewsIn, citat de 9am.ro.

Unele voci afirmă că aceasta este încă o măsură pentru a linişti Rusia, care se opunea tentativelor Kievului de a se apropia de Alianţă, însă Ianukovici a precizat că încearcă să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Occidentul.

Potrivit sondajelor, peste 50% dintre ucraineni se opun aderării la NATO, iar 30% o aprobă.

În luna mai, Ucraina a anunţat că nu va adera nici la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Uzbekistan şi Tadjikistan.

sursa: Unimedia

0 Comments: