Drumurile Moldovei trec la evaluare pe banii instituţiilor internaţionale

vineri, 2 iulie 2010

Drumurile Moldovei trec la evaluare pe banii instituţiilor internaţionale
Foto: adevarul.ro

Pentru evaluarea drumurilor din Republica Moldova se vor cheltui, în cadrul Programului Internaţional de Evaluare a Drumurilor în Moldova, lansat astăzi, 2 iulie 2010, 200 mii dolari SUA, iar pentru achiziţionarea utilajului sunt prevăzuţi 700 mii de euro, informează Serviciul de Presă al Guvernului. Banii sunt acordaţi de Banca Mondială şi Corporaţia „Provocările Mileniului”.

„După această evaluare, care este prima de acest gen în regiunea sud-est europeană, în decurs de două luni datele obţinute vor fi examinate şi la final vom primi un amplu raport despre starea drumurilor din Republica Moldova şi ce trebuie să facem pentru a le aduce la normalitate”, a spus premierul Vlad Filat, în cadrul evenimentului de lansare a Programului.


Prim-ministrul susţine că astăzi demarează procedura de evaluare a drumurilor din Republica Moldova şi că, pe parcursul a 25 de zile, vor fi expertizate 3 mii km de drumuri, din cele 9 mii km. „Raportul pe care îl vom primi peste două luni va fi un argument important în comunicarea noastră cu partenerii de dezvoltare în vederea obţinerii fondurilor pentru reabilitarea drumurilor”, a declarat Filat.

Directorul general al Programului Internaţional de Evaluare a Drumurilor John DAawson a menţionat că acest proiect va fi un motiv în plus pentru potenţialii investitori interesaţi în reabilitarea drumurilor Republicii Moldova. Dawson i-a mulţumit premierului pentru atenţia acordată acestui domeniu şi l-a invitat să vadă el însuşi cum funcţionează utilajul de expertizare a drumurilor. Filat a urcat în microbusul dotat cu acest utilaj şi a făcut o tură prin centrul capitalei.

La revenire, premierul a spus presei că s-a convins de performanţa utilajului şi că a făcut o înţelegere cu partenerii proiectului, ca Republica Moldova să devină  un exemplu de implementare a unui proiect de anvergură ce ţine de asigurarea securităţii circulaţiei rutiere şi de creare a unor drumuri moderne.

UNIMEDIA menţionează că, conform declaraţiei lui Vlad Filat, la moment se pregăteşte un alt proiect de reabilitare a drumurilor, în colaborare cu Guvernul chinez. "În cinci ani, drumurile Republicii Moldova vor fi aduse la normalitate. An de an Guvernul va aloca mai mulţi bani în acest sens", susţine premierul, menţionând că în 2010 din bugetul de stat sunt alocaţi în acest scop 650 milioane lei.

sursa: Unimedia

0 Comments: