Olanda învinge Brazilia după 36 de ani şi merge în semifinale

vineri, 2 iulie 2010

Olanda învinge Brazilia după 36 de ani şi merge în semifinale
Foto: sportitalia.com

Olanda şi-a luat revanşa în faţa Braziliei, naţionala care a eliminat-o de la Mondialele din 1994 şi 1998. Echipa lui Dunga a deschis scorul în minutul 10, dar selecţionata Oranje a întors rezultatul în repriza secundă şi e prima echipă calificată în semifinalele CM 2010. Un succes istoric pentru olandezi, care au culoar de finală.


Favorită clară a bookmakerilor în disputa cu Olanda şi una din principale echipe cotate cu şanse la câştigarea trofeului în Africa de Sus, naţionala Braziliei s-a oprit în sferturi.  A fost eliminată de Olanda, care venea cu moralul unei echipe care nu a mai cunoscut înfrângerea de 23 de meciuri. Ultima oară, olandezii s-au înclinat în faţa Australiei, într-un amical, în septembrie 2008, de altfel singurul eşec al selecţionatei Oranje sub bagheta lui Bert van Marwijk.

După un debut de meci catastrofal, care prefigura un scenariu asemănător cu cele din 1994 şi 1998, când au părăsit CM chiar din cauza brazilienilor, olandezii au reintrat în joc şi au avut o repriză secundă fantastică. Au trecut peste golul lui Robinho (10), la care un aport a avut şi Robben, şi au reuşit să-şi învingă nemesis-ul pentru prima dată după 36 de ani. În 1974, în drumul spre finală, Olanda învingea Brazilia cu 2-0, prima şi singura victorie a portocaliilor, până acum, în faţa naţionalei auriverde, la turneele finale.

A contribuit şi mâna (capul) de ajutor pe care l-a dat Felipe Melo, în debutul reprizei secunde (53), primul autogol pentru Brazilia la Mondiale în 80 de ani! De altfel, mijlocaşul lui Juve a fost oaia neagră din garnitura lui Dunga. După ce şi-a marcat un autogol, şi-a lăsat echipa în inferioritate, în minutul 73, la scurt timp după ce olandezii preluaseră conducerea pe tabela de marcaj.

Dacă a avut o bilă neagră la golul Braziliei, Robben şi-a spălat păcatele prin evoluţia din repriza secundă. L-a terorizat pe Bastos, pe care l-a îngălbenit, forţându-l pe Dunga să-l schimbe pe când japonezul Nishimura se pregătea să-i acorde un roşu, apoi  a executat cornerul din care Olanda a preluat conducerea pe tabelă. Kuyt a prelungit cu capul pe spate, iar celălalt star de care se legau speranţele băieţilor în oranje, Sneijder (68), şi-a învins tot cu o lovitură de cap coechipierul de la echipa de club, goalkepeer-ul brazilian Julio Cesar.

Eliminarea lui Felipe Melo (73) a consfiinţit dezastrul pentru selecao, iar de cinci ori câştigătoarea trofeului părăseşte Mondialul din 2010 din faza sferturilor. La fel ca la ultimul turneu final, cel din Germania 2006,  când pierdea cu 1-0 în faţa Franţei, viitoarea finalistă.

Unde sunt şanse mari să ajungă şi olandezii, pentru prima dată după cele două finale consecutive pierdute în 74 şi 78, în faţa Germaniei, respectiv Argentinei.

Şi asta pentru că în penultimul act al turneului final din Africa de Sud, Olanda va întâlni, marţi, câştigătoarea partidei dintre Uruguay şi Ghana.

sursa: Unimedia

0 Comments: