Deutsche Welle: Un decret prezidenţial tensionează la maximum relaţiile moldo-ruse

sâmbătă, 3 iulie 2010

Deutsche Welle: Un decret prezidenţial tensionează la maximum relaţiile moldo-ruse
Foto: AP

Rusia se pregăteşte să boicoteze mărfurile moldoveneşti. Autorităţile ruse vor să restricţioneze din nou importul vinurilor moldoveneşti după ce preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a decretat ziua de 28 iunie „Zi a ocupaţiei sovietice”, scrie Deutsche Welle.


La 28 iunie curent, Legislativul de la Chişinău urma să audieze, într-o şedinţă specială, raportul Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar şi să ia o decizie politică în sensul interzicerii titulaturii şi simbolicii comuniste în Republica Moldova. Şedinţa nu a avut loc, deoarece nu toate componentele Alianţei de guvernare agrează iniţiativa liderului PL, Mihai Ghimpu, de condamnare a comunismului. În consecinţă, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a semnat un decret-surpriză prin care a declarat ziua de 28 iunie „Zi a ocupaţiei sovietice”.

Decretul preşedintelui moldovean a provocat reacţia imediată a Dumei de Stat a Rusiei, care a adoptat unanim o declaraţie prin care a condamnat decretul lui Ghimpu, acuzându-l că se pronunţă împotriva bunelor relaţii moldo-ruse şi că încearcă să modifice istoria. La rândul său, primarul Moscovei, Iurii Lujkov, a făcut apel către cetăţenii ruşi să boicoteze produsele fabricate în Moldova „până când conducătorii Republicii Moldova îşi vor anula decizia şi îşi vor cere scuze în faţa poporului rus”. Lujkov a calificat decretul lui Mihai Ghimpu drept „o duşmănie vădită faţă de Rusia”.

Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor" a anunţat că a oprit un lot de vin din Moldova care nu corespunde standardelor de calitate. Şeful „Rospotrebnadzor", Ghenadii Onişcenko, a declarat că Rusia va înăspri controlul calităţii vinurilor moldoveneşti şi ar putea sista deschiderea noilor terminale de import a vinurilor din Republica Moldova. Din 2007 vinurile moldoveneşti sunt exportate în Rusia printr-un singur terminal - la Solnţevo, regiunea Moscovei. În primăvara anului curent, părţile convenise să deschidă alte două terminale - la Sankt-Petersburg şi Breansk.

Nici partenerii de coaliţie ai lui Mihai Ghimpu nu sunt încântaţi de decretul emis de preşedintele interimar al Republicii Moldova.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov: „Era clar că va fi o reacţie negativă. Noi nu avem nevoie nici să bulversăm situaţia în interiorul Alianţei, dar nici să creăm probleme în relaţiile noastre externe”.

Prim-vicepreşedintele Partidului „Alianţa Moldova Noastră”, Victor Osipov, consideră că decretul preşedintelui Ghimpu va îngreuna soluţionarea problemei transnistrene: „Dacă vorbim de problema transnistreană, o serie de parteneri din Occident ai Republicii Moldova au făcut eforturi deosebite şi au pus foarte sus pe lista lor de priorităţi această problemă, plasând-o pe agenda discuţiilor pe care le au cu Federaţia Rusă. Oamenii care au lucrat în diplomaţia occidentală pentru a obţine aceste rezultate sunt şi ei surprinşi şi nedumeriţi de modul în care autorităţile moldovene gestionează această relaţie".

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea, susţine că reacţiile negative venite dinspre Rusia sunt rezultatul unor acţiuni ale Chişinăului „negândide până la capăt”: „Pentru noi sunt importante semnalele care vin de la Executivul Federaţiei Ruse. Semnale negative sunt şi ele au apărut ca urmare a unor acţiuni care nu au fost gândite până la capăt”.

Pe de altă parte, preşedintele interimar al Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, a declarat că „Federaţia Rusă a recunoscut independenţa Republicii Moldova, deci şi Declaraţia de independenţă în care scrie negru pe alb că Moldova a fost ocupată de sovietici”. El nu crede că restricţiile economice anunţate de Rusia pentru Moldova au legătură cu decretul pe care l-a semnat:

„Eu nu cred că Federaţia Rusă va coborî de la o problemă atât de importantă unde este vorba de soarta unui popor la problema unor roşii şi morcovi”.

Istoricul moldovean Gheorghe Cojocaru susţine că decretul lui Mihai Ghimpu de instituire a Zilei ocupaţiei sovietice „consemnează adevărul istoric despre data de 28 iunie 1940, când maşina militară sovietică a ocupat Basarabia şi alte teritorii româneşti, ca o consecinţă directă a tranzacţiei secrete sovieto-naziste din 23 august 1939".

sursa: Unimedia

0 Comments: