Din 2011 moldovenii vor plăti pentru vizele româneşti 35 de euro

vineri, 2 iulie 2010

Din 2011 moldovenii vor plăti pentru vizele româneşti 35 de euro
Foto: flux.md

Cetatenii din Republica Moldova vor plati 35 de euro pentru vize, dupa aderarea Romaniei la spatiul Schengen, in conditiile in care in prezent vizele se acorda gratuit, a precizat, pentru hotnews.ro, Ministerul de Externe. "In prezent cetatenii Republicii Moldova beneficiaza de gratuitate in ceea ce priveste regimul vizelor pentru Romania, dar odata cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen - conform Acordului de facilitare a vizelor incheiat intre UE si Republica Moldova - se va percepe o taxa de 35 de euro", a precizat MAE.



"Ca viitor stat membru al spatiului Schengen, Romania va aplica integral prevederile Regulamentului CE810/2009 privind instituirea unui cod comunitar de vize, care fixeaza procedurile si conditiile de eliberare a vizelor de tranzit sau de sedere pe teritoriul statelor membre, pe o perioda de maximum trei luni, intr-un interval semestrial", a afirmat joi, 1 iulie 2010, ministrul de externe Teodor Baconschi intr-o discutie online gazduita de site-ul hotnews.ro.

El a explicat ca articolul 16 din Codul Comunitar de Vize prevede perceperea unei taxe de vize de 60 de euro, dar, conform Acordului privind facilitarea eliberarii vizelor, Romania poate percepe pentru cetatenii Republicii Moldova o taxa de 35 de euro dupa aderarea la Schengen.

Acordul care prevede facilitarea regimului vizelor in spatiul Uniunii Europene pentru cetatenii moldoveni a fost semnat la 10 octombrie 2007 la Bruxelles, documentul prevazand posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa acorde gratis vize pentru cetatenii Republicii Moldova pana la aderarea celor doua tari UE la spatiul Schengen. Acordul prevedea, de asemenea, ca pentru cetatenii moldoveni sa fie mentinut pretul de 35 de euro la taxa pentru eliberarea vizei (valabil pana atunci), fata de 60 euro pentru alte state.

Romania si-a stabilit ca obiectiv aderarea la Spatiul Schengen in martie 2011, impreuna cu Bulgaria.

sursa: Unimedia

0 Comments: