Doua scenarii pentru Moldova

miercuri, 30 iunie 2010

Doua scenarii pentru Moldova
Foto: romanmihaes.wordpress.com

Tocmai priveam sedinta de azi a Parlamentului la care comunistii s-au prezentat si au propus ca in ordinea zilei sa fie inclus subiectul demiterii Presedintelui Parlamentului Ghimpu. Argumentele lor sunt cunoscute si nu are sens sa le reamintesc.


Propunerea comunistilor nu a trecut. Am remarcat insa pozitia realista a lui Marian Lupu care a declarat ca subiectul demiterii are scopul inducerii haosului in societate si a anularii referendumului constitutional si a reformei. Comunistii in naivitatea lor mizeaza pe sustinerea PD in acest subiect. Marian Lupu a demonstrat ca este un politician matur care nu se lasa condus de emotii si stie sa citeasca adevaratele motive ale comunistilor, principalii sai adversari electorali, care urmaresc doar scopul revenirii la putere cu orice pret.

In realitate este vorba de existenta a doua scenarii:

1. Scenariul comunist, care prevede demiterea lui Ghimpu, ceea ce inseamna trecerea PL in opozitie si inevitabil crearea unei noi majoritati parlamentare impreuna cu PCRM . Daca se realizeaza acest scenariu se blocheaza referendumul constitutional, nu se mai introduce votul direct al presedintelui tarii si cel mai important PCRM nereformat cu tot cu Voronin revine la guvernare.

Acest scenariu nu este in interesul societatii deoarece nu se va produce modificarea Constitutiei, astfel incit sa fie depasite mecanismele de blocaj politic iar alegerea presedintelui tarii se va produce in continuare in mod netransparent in Parlament in conditii de negocieri obscure intre partidele parlamentare.

Scenariul este doar in interesul PCRM care revine la guvernare si in terment scurt are sanse sa preia intreaga putere de stat in rezultatul alegerilor anticipate. De asemenea realizarea acestui scenariu dezavantajeaza PD care este concurentul electoral direct al PCRM. In interesul PD este ca PCRM pe termen lung sa dispara din Parlament, iar pe termen scurt sa piarda cit mai mult electorat, ca electoratul de centru-stinga sa vina spre PD. In acest sens interesul PD, a liderilor acestuia dar si a finantatorilor partidului este ca comunistii sa nu fie admisi la guvernare si sa fie slabiti cit mai mult posibil in ajunul alegerilor parlamentare si prezidentiale.

2. Scenariul Aliantei, prin care se pastreaza agenda de depasire a crizei politice prin care in septembrie se produce referendumul constitutional iar in noiembrie alegeri anticipate parlamentare si prezidentiale prin care se pune definitiv capat crizei politice. Acest din urma scenariu este in interesul societatii caci se termina criza politica si se va obtine acea resursa care se numeste stabilitate politica ce va permite tarii sa se concentreze pe rezolvarea problemelor social-economice si integrare europeana. Iar din politicieni ii avantajeaza in primul rind pe Lupu si Filat care cu siguranta vor disputa intre ei functia de Presedinte a tarii. Realizarea acestui scenariu reduce aproape la zero revenirea comunistilor la guvernare in viitoarea legislatura.

Unele concluzii,
comunistii degeaba se agita cu demiterea lui Ghimpu pina la anticipate. Acest lucru va conduce la haos in societate  si exista pericolul destabilizarii pe model Kirghizstan, care a fost mentionat si de Putin. Demiterea lui Ghimpu nu este in interesul liderilor AIE care au elaborat un proiect de depasire a crizei constutionale si politice pe care il implementeaza pas cu pas. Proiectul AIE este in interesul societatii pentru ca in rezultat se va obtine stabilitate politica si va fi pastrat cursul spre integrare europeana.

sursa: Unimedia

0 Comments: