Duma de Stat a Federației Ruse a condamnat oficial decretul lui Ghimpu. VEZI AICI ACUZAȚIILE

miercuri, 30 iunie 2010

Duma de Stat a Federației Ruse a condamnat oficial decretul lui Ghimpu. VEZI AICI ACUZAȚIILE
Foto: www.pnp.ru

"Este un act planificat al unei campanii politice, îndreptat împotriva relațiilor moldo-ruse, o încercare directă de denaturare a istoriei mondiale, dar și de a îndreptăți politica falimentară a autorităților R. Moldova." Acuzațiile au fost expuse într-o declarație oficială a Dumei de Stat a Federației Ruse, aprobată azi, 30 iunie, în mod unanim de deputații ruși, transmite Interfax.

În documentul autorităților ruse se mai menționează că decizia președintelui R. Moldova aduce o lovitură și "posibilităților de soluțonare a conflictului transnistrean".


Declarația oficială a Dumei de Stat a Federației Ruse condamnă decretul președintelui interimar Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie a fost desemnată drept zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice şi regimului totalitar comunist.

Proiectul a fost susţinut de speakerul Dumei de Stat Boris Grizlov. Iniţiativa a aparținut şefului Comitetului Dumei ruse pentru afacerile CSI, Alexei Ostrovschii, transmite rian.ru. "Noi nu avem dreptul să trecem cu vederea astfel de decizii, nu doar cele care ţin de Rusia şi Moldova, dar de întreaga comunitate internaţională", a declarat deputatul. Potrivit lui Ostrovschii, decretul lui Ghimpu continuă logica celor care denaturează adevărul istoric.

Amintim că decretul prezidenţial a fost atât de liderii AIE, cât și de opoziție.

Amintim că decretul a fost criticat și de analistul Igor Boțan: "Verticalitatea lui Mihai Ghimpu costă cetățenii R. Moldova. Lucrurile care le-a spus președintele interimar în decret au fost spuse de zeci de ori și cu mulți ani în urmă. A schimbat asta ceva? Cu Rusia este și mai interesant. Diplomația R. Moldova a reușit în jumătate de an un lucru fantastic - să aducă din nou în discuție între marile puteri regiunea transnistreană (n.r. Germania și Federația Rusă). Dacă vrei să rezolvi problema, trebuie să ai Rusia ca partner, dacă o faci ocupant - ai stricat toată munca ministerului de externe".

Pe de altă parte, mai mulți oameni de cultură au susținut conținutul decretului. Umoristul și compozitorul Gheorghe Urschi a declarat la Publika TV că "balticii au declarat din prima zi de independență că a fost ocupație sovietică. Noi, după 20 de ani, ne mai rușinăm să spunem acest adevăr".

sursa: Unimedia

0 Comments: